Strona Główna / Obiady / Grillowany kurczak z żurawiną

Grillowany kurczak z żurawiną

Grillowany kurczak z żurawiną i pieczonymi ziemniaczkami… ciężko opisać w słowach jakie to stanowi świetne połączenie 🙂 Od niedawna bardzo polubiłam obiady z dodatkiem słodyczy. Tą słodkość zapewnia tu żurawina premium do mięs, serów firmy Stovit.

Dodatkowo jeśli się skusicie na pieczone ziemniaczki z masełkiem, koperkiem i czosnkiem to gwarantuje, że poczujecie się jak w dobrej restauracji nie wychodząc nawet z domu!

Opcjonalnie możecie wykonać swoje ulubione puree. ( u mnie marchewkowo-imbirowe )

Przepis na: Grillowany kurczak z żurawiną

  Łącznie: 45 min

 Liczba porcji: 4

Składniki :

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 4 ząbki czosnku
  • 700 g piersi z kurczaka
  • przyprawa gyros do kurczaka
  • szczypta papryki słodkiej
  • żurawina firmy Stovit

Puree:

  • 2 marchewki
  • mały korzeń imbiru (ok. 1 łyżka startego imbiru)
  • szczypta mielonej kolendry
  • szczypta soli, pieprzu
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki śmietanki kremówki
Grillowany kurczak
Krok 1 

Ziemniaczki obieramy, kroimy w czwórki lub ósemki. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia przekładamy ziemniaki, mieszamy dłońmi wraz z miękkim masłem, posiekanym koperkiem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Piec ok. 40 minut w temp. 190 stopni.

Puree: marchew, imbir obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Gotujemy je w małym garnku wraz z ok. 150 ml wody. Po około 15 minutach dodajemy pozostałe składniki, blendujemy na gładkie puree.

Kurczaka kroimy w większe kawałki, przyprawiamy przyprawą do kurczaka, papryką słodką, grillujemy (na patelni do grillowania) na rozgrzanej oliwie z obu stron na złoty kolor. 

Grillowany kurczak

Grillowany kurczak

Grillowany kurczak

Print Friendly, PDF & Email