Strona Główna / Obiady / Dania mięsne / Gołąbki z ryżem

Gołąbki z ryżem

Bardzo często przygotowuje się u mnie gołąbki z ryżem. Moja mama je zawsze robi rewelacyjne, a później wszyscy się nimi objadamy :) Jest to pyszne danie, które można przygotować na weekendzie, a następnie można je jeść przez następnych kilka dni. Polecam do nich przygotować sos pieczarkowy – idealnie do nich pasuje.

Przepis na: Gołąbki z ryżem

 Przygotowanie: 50 min  Pieczenie: 120 min  Łącznie: 170 min

Składniki:

  • 5 saszetek ryżu białego
  • 2 cebula
  • 10 dag masła
  • 1 laska kiełbasy
  • 20 dag boczku (gotowanego)
  • 1 większa główka kapusty
  • sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • 1 łyżka masła
  • 1/2 cebuli
  • 150 g pieczarek
  • 2 łyżki śmietany 18 %
Gołąbki z ryżem
Krok 1 

Sparzamy liście kapusty. Gotujemy saszetki ryżu według wskazań producenta. Podsmażoną cebulkę na maśle mieszamy z ryżem, dodajemy również zmieloną kiełbasę i boczek. Doprawiamy solą, pieprzem do smaku. Mniej więcej dwie łyżki farszu nakładamy na każdy liść kapusty (zależy od wielkości liści). 

Gołąbki z ryżem
Krok 2 

Wkładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy pokrywką, dusimy w piekarniku przez 1,5-2 godzin w temp. 180 stopni.

Polecam przygotować do gołąbków sos pieczarkowy : cebulkę podsmażamy na maśle na złoty kolor, dodajemy pokrojone drobno pieczarki. Smażymy przez około 7 minut, dodajemy 1-2 łyżki śmietany, mieszamy.

Gołąbki z ryżem

Gołąbki z ryżem

Gołąbki z ryżem

Print Friendly

O mnie - Asia

Zobacz również

pizzazkalafiora2

Pizza na spodzie z kalafiora

Nadszedł mój dzień z Hortex! Nie wiem dlaczego, ale jakimś cudem przeoczyłam konkurs na Durszlaku, który polega na przygotowaniu pysznego, kolorowego ...