Strona Główna / Obiady / Dania mięsne / Gołąbki z ryżem, kaszą i mięsem

Gołąbki z ryżem, kaszą i mięsem

Lubicie gołąbki? Ja wprost uwielbiam! Przygotowałam gołąbki z ryżem, kaszą i mięsem, które zawinęłam w liście młodej kapusty.

Przepis na: Gołąbki z ryżem, kaszą i mięsem

 Przygotowanie: 50 min  Pieczenie: 120 min  Łącznie: 170 min

Składniki:

  • 4 saszetki ryżu białego
  • 2 saszetki kaszy gryczanej
  • 2 cebule
  • 10 dag masła
  • 1 konserwa mięsna
  • 1 laska kiełbasy
  • 1 większa główka młodej kapusty
  • sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • 1 łyżka masła
  • 1/2 cebuli
Gołąbki z ryżem, kaszą i mięsem
Wykonanie:
Sparzamy liście kapusty. Gotujemy saszetki ryżu oraz kaszy według wskazań producenta. Podsmażoną cebulkę na maśle mieszamy z ryżem, dodajemy również zmieloną kiełbasę i konserwę. Doprawiamy solą, pieprzem do smaku. Mniej więcej dwie łyżki farszu nakładamy na każdy liść kapusty (zależy od wielkości liści).Wkładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy pokrywką, dusimy w piekarniku przez 1,5-2 godzin w temp. 180 stopni.

Polecam przygotować do gołąbków sos pieczarkowy : cebulkę podsmażamy na maśle na złoty kolor, posypujemy nią gołąbki.

Gołąbki z ryżem, kaszą i mięsem

Gołąbki z ryżem, kaszą i mięsem

Gołąbki z ryżem, kaszą i mięsem

 

Print Friendly, PDF & Email