Strona Główna / Przekąski / Frytki z batatów

Frytki z batatów

Gotowane ziemniaczki, pieczone, kasza kuskus, gryczana a może ryż? Dzisiaj miałam lekki dylemat dotyczący wybrania dodatku do nuggetsów. Padło na pieczone frytki z batatów, które wiem, że wstyd się przyznać, ale robiłam pierwszy raz! Serio 🙂 Wcześniej bataty średnio do mnie przemawiały lecz odkąd je zrobiłam pierwszy raz, to na bank będę je robić częściej. Taka sugestia: przed i po upieczeniu posypuję je lekko sezamem, aby były bardziej chrupiące.

Przepis na: Frytki z batatów

  Łącznie: 30 min

Składniki:

  • 1 kg batatów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • zioła prowansalskie, tymianek
  • 1 łyżka sezamu
Frytki z batatów
Wykonanie:

Bataty obieramy i kroimy na frytki. Wrzucamy do miski, oblewamy oliwą/olejem kokosowym i przyprawiam. Rozkładam bataty na blaszce (ja przed upieczeniem i po upieczeniu posypuję lekko sezamem). Piekę w temp. 220 stopni przez ok 20 minut.

Frytki z batatów

Frytki z batatów

Print Friendly, PDF & Email