Fit szarlotka!

Przygotowywałam już masę szarlotek: klasyczną, z bezą, z budyniową pianką, bez jajek, na serku homogenizowanym, z pianką kisielową. Jednak fit szarlotki jeszcze nie było! Od razu uprzedzam, że nie jest to tradycyjne ciasto i również tak nie smakuje. Jest ono na bazie zmielonych płatków owsianych, mąki pełnoziarnistej, otrębów, zamiast cukru użyłam miodu, zamiast masła możecie użyć olej kokosowy.

Jeżeli podzielimy ciasto na 8 kawałków to kaloryczność poszczególnego będzie wynosić tylko 276 kcal, a ważyć 243 g! 🙂

Fit szarlotka

Dla porównania tradycyjna szarlotka:

(wycinek ze strony : http://www.ilewazy.pl/kawalek-szarlotki)

Fit szarlotka

Warto wspomnieć iż 1 porcja tradycyjnej szarlotki (110 g), wynosi ponad 300 kcal 🙂

Przepis na: Fit szarlotka!

 Przygotowanie:  30 min  Pieczenie: 30 min  Łącznie: 60 min

 Liczba porcji: 8

Składniki:

  • 130 g zmielonych płatków owsianych błyskawicznych
  • 2 łyżki otrębów
  • 80 g mąki pełnoziarnistej
  • 2 łyżki miodu
  • 50 g zimnego masła lub oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 duże jajko
  • szczypta cynamonu

Dodatkowo:

  • 1,5 kg jabłek
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
Fit szarlotka
Krok 1 

Płatki owsiane mielimy na pył w zamykanym blenderze, przesypujemy do miski, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy kruche ciasto. Wkładamy je na 15 minut do lodówki.  

Fit szarlotka
Krok 2 

W tym czasie obieramy jabłka, ścieramy je na tarce, przekładamy do garnka. Dusimy pod przykryciem, na małym ogniu przez minimum 10 minut, pod koniec dodajemy cynamon (ja nie słodziłam swoich jabłek bo same w sobie były bardzo słodkie). Ciasto dzielimy na dwie części, wałkujemy obie w kształt prostokąta (o wymiarach mojej keksówki), podsypujemy lekko mąką, przekładamy do małej foremki, (u mnie keksówka 10 x 20), nakładamy uprażone jabłka, przykrywamy drugą częścią ciasta. Piec przez 25-30 minut w temp. 180 stopni.

Fit szarlotka

Fit szarlotka

Print Friendly, PDF & Email