Strona Główna / Słodkości / Desery / Budyń jaglany – najlepszy

Budyń jaglany – najlepszy

Jedliście kiedyś budyń jaglany? Ja już kilka razy miałam okazję go wypróbować i nawet chciałam go kiedyś umieścić na blogu lecz uważałam, że receptura nie jest do końca sprawdzona i szczerze mówiąc nie porywała w smaku. Chwilkę mi zajęło opracowanie receptury idealnej, tak aby proporcje były jak najlepsze i żeby za każdym razem wychodził taki sam… Także przed Wami mój pyszny fit budyń jaglany (w wersji wegańskiej) ! Dlaczego fit? Ponieważ zwykły cukier zastąpiłam zdrowym, prawdziwym miodem. Użyłam również mleka roślinnego oraz kokosa w trzech składnikach: dodając wiórki kokosowe, mleczko kokosowe oraz troszkę oleju kokosowego! No cóż kto nie przepada za kokosem to niech nawet nie czyta dalej… 🙂 Ja go uwielbiam w każdej postaci i taki budyń (oczywiście jeszcze ciepły) smakuje świetnie i to nie tylko za sprawą truskawek oraz roztopionej gorzkiej czekolady na wierzchu… No po prostu pycha! <3

Równie dobrze może stanowić fajną bazę do ciast, tart czy innych wypieków 🙂

  Łącznie: 25 min

Przepis na: Budyń jaglany – najlepszy

Składniki:

  • 5 łyżek suchej kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka roślinnego lub zwykłego
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 30 g oleju kokosowego
  • 3 łyżki miodu

Dodatkowo:

  • kilka truskawek
  • roztopiona gorzka czekolada (wystarczy 5 kostek+ łyżka mleka)

Wykonanie: 

Do rondelka wlewamy mleko, kaszę jaglaną oraz mleczko kokosowe, gotujemy na małym ogniu przez 10 minut, pilnujemy, żeby się od spodu nie przypaliło. Po tym czasie wrzucamy pozostałe składniki na budyń. Podgrzewać na średnim ogniu co jakiś czas mieszając trzepaczką, a kiedy zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień i mieszać trzepaczką często, żeby budyń był gładki i się nie przypalił. Kiedy odpowiednio zgęstnieje należy spróbować, czy na pewno kasza jest miękka i wyłączyć. Można budyń zblendować aby miał jeszcze bardziej kremową konsystencję lecz nie jest to konieczne. Gorący budyń przelewamy do miseczek, szklanek i dekorujemy truskawkami bądź innymi ulubionymi owocami. Czekoladą oraz mleko rozpuszczamy np. w mikrofalówce tworząc polewę, którą dekorujemy truskawki. Smacznego!

budyń jaglany

budyń jaglany

budyń jaglany

zBLOGowani.pl

Print Friendly, PDF & Email