Strona Główna / Słodkości / Ciasta z owocami / Fit brownie z bananami

Fit brownie z bananami

Jestem teraz na etapie czytania książek Nicholasa Sparksa. Moja wielka miłość do melodramatów sprawiła, że same jego filmy, które powstały na podstawie ekranizacji książek (jak np. „Pamiętnik”,”List w butelce”, „Wciąż ją kocham”, „Dla Ciebie wszystko”, „Najdłuższa podróż”, „Szkoła uczuć”) mi już nie wystarczają. Zrobiłam sobie ostatnio dzień dziecka i kupiłam kilka jego książek, które czytam z wielką namiętnością. Na zewnątrz zimno, więc wieczorami zabieram kocyk, książkę no i… Oczywiście coś słodkiego na przegrychę 🙂 W ramach wielkiej potrzeby powstał ten oto przepis, o którym kilka słów poniżej.

Lubisz brownie tak jak ja, ale masz wyrzuty sumienia (pod względem liczby kalorii oczywiście!) po jego zjedzeniu? Przygotowałam wilgotne, lekko zbite brownie na bazie gorzkiej czekolady, bananów, jogurtu naturalnego (koniecznie gęstego!), mąki ryżowej. Całość wymieszałam za pomocą łyżki, nie ma tu konieczności używania miksera. Dojrzałe banany można rozgnieść za pomocą widelca, zostawiając również małe kawałki banana, które po upieczeniu się fajnie rozpływają w ustach. Wierzch udekorowałam polewą z gorzkiej czekolady oraz mieszanką orzechów. Tak jak to typowe brownie jest lekko zakalcowate, lecz pięknie się kroi i znika w oka mgnieniu 🙂

Przepis na: Fit brownie z bananami

Składniki:

  • 120 g gorzkiej czekolady z wysoką zawartością kakao
  • 3 łyżki oleju kokosowego lub masła Ghee
  • 2 dojrzałe banany
  •  duży jogurt naturalny (koniecznie gęsty) lub grecki (300 g)
  • 1,5 szklanki mąki ryżowej
  • 1/2 łyżeczki sody

Dodatkowo:

  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka masła lub oleju kokosowego
  • orzechy do dekoracji (u mnie mieszanka różnych)
brownie z bananami
Wykonanie:

Czekoladę kruszymy, rozpuszczamy w małym rondelku wraz z olejem kokosowym, mieszamy, (nie zagotowujemy!),odstawiamy do przestygnięcia.

W misce mieszamy ze sobą (łyżką, nie ma konieczności używania miksera): jogurt, mąkę, sodę, przestygniętą czekoladę. Na końcu dodajemy lekko rozgniecione widelcem banany, całość mieszamy za pomocą łyżki. Przelewamy masę do foremki (u mnie mała bo o rozmiarze 22 x 14 cm, możecie użyć keksówki), wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Piec przez 35 minut w temp. 180 stopni.

Gdy ciasto się upiecze, przygotowujemy polewę: czekoladę rozpuszczamy wraz z łyżką masła, mieszamy, polewamy nią upieczone brownie. Dekorujemy posiekanymi orzechami. Smacznego!

brownie z bananami

fit brownie z bananami

 

Print Friendly, PDF & Email