Strona Główna / Przekąski / Faszerowane ziemniaki z kiełbasą, brokułami i mozzarellą

Faszerowane ziemniaki z kiełbasą, brokułami i mozzarellą

Spodziewasz się gości i nie wiesz co przygotować na szybko, a zwykła sałatka Ci się przejadła? Zaserwuj swoim bliskim faszerowane ziemniaki z kiełbaską, boczkiem, brokułami i mozzarellą! Podpieczone w piekarniku smakuję wręcz wybornie, lecz muszę przyznać, że najlepsze są takie cieplutkie gdy ser jest lekko ciągnący. Koniecznie je wypróbujcie 🙂

Jest to mój drugi przepis biorący udział w akcji „Ziemniaki czy kartofle?” (www.ziemniakiczykartofle.pl). Tym razem tematem przewodnim są :”Niespodziewani goście”. Ja reprezentuję team Ziemniaki i mam nadzieję, że jeżeli Ci się podoba przepis to oddasz na mnie swój głos, abym wygrała bitwę (więcej informacji na moim profilu na FB (klik) ) 🙂

Przepis na: Faszerowane ziemniaki z kiełbasą, brokułami i mozzarellą

  Łącznie: 35-40 min

 Liczba porcji: 10

Składniki :

  • 1 kg ziemniaków
  • sól (do gotujących się ziemniaków)
  • 15 dag kiełbasy
  • 5 dag boczku
  • 200 g ugotowanych brokułów
  • 10 dag sera mozzarella
  • 1 ząbek czosnku
  • świeży tymianek
  • szczypta soli i pieprzu

Krok 1 

Ziemniaki ze skórką dobrze umyj, następnie ugotuj je w mundurkach, przekrój na połowę i delikatnie wydrąż łyżeczką odrobinę miąższu, aby zrobić lekkie wgłębienie na farsz. Brokuły ugotuj osobno w osolonej wodzie.

Czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj w misce z pokrojoną drobno kiełbasą, boczkiem, serem, tymiankiem dodaj wydrążone ziemniaki, szczyptę soli i pieprzu. Połówki ziemniaków napełnij masą serową. Ułóż w odstępach na foremce wysmarowanej masłem. Piekarnik rozgrzej do 200°C. Wstaw foremkę z ziemniakami i piecz 10 minut. Podawaj ze świeżym tymiankiem.

Smacznego!

Faszerowane ziemniaki z kiełbasą

Faszerowane ziemniaki

Faszerowane ziemniaki z kiełbasą, brokułami i mozzarellą

Print Friendly, PDF & Email