Fale dunaju

0/5 (0 ocen)
Fale Dunaju to ciasto biszkoptowe z zatopionymi wiśniami, składające się z dwóch kolorów - jasnego i ciemnego. Dodatkowo na wierzchu znajdziemy masę budyniową i startą czekoladę. Czy to wszystko nie brzmi pysznie?

Dzisiaj postanowiłam zacząć robić zakładkę z przepisami świątecznymi. Zastanawiałam się jakie ciasta mi się kojarzą z wigilią, z choinką… Myślę, że u mnie w domu najczęściej pojawiają się różnego rodzaju serniki, makowce oraaaaaz fale dunaju!!! 🙂 Jest to bardzo proste ciastko, nie za słodkie lecz takie właśnie w sam raz. Przepis mam z zeszytu babci, sprawdzony wielokrotnie u mnie w rodzinie. Warto je upiec!

Przepis na: Fale dunaju

Składniki:

Ciasto:

  • 4 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
  • 100 g cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 100 ml mleka
  • 320 g mąki
  • 140 g rozpuszczonego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

  • 1 budyń waniliowy
  • 400 ml mleka
  • 16 g cukru waniliowego
  • 3 krople ekstraktu waniliowego
  • 4 łyżki cukru
  • 150 g masła

Dodatkowo:

  • 4 kostki czekolady mlecznej
  • 1/2 słoiczka drylowanych wiśni
Wyślij emailem

Fale dunaju - przepis krok po kroku

Krok 1

Fale dunaju

Zaczynamy od wykonania biszkoptu. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy je z cukrami na sztywną pianę. Dodajemy do niej żółtka, miksujemy. Po sam koniec wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, rozpuszczone masło oraz mleko.


Krok 2

Fale dunaju

Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej wsypujemy kakao, mieszamy za pomocą łyżki. 


Krok 3

Fale dunaju

Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, bądź sreberkiem, smarujemy tłuszczem. Wylewamy na nią najpierw jasne ciasto.


Krok 4

Fale dunaju

Później starannie nakładamy ciemne ciasto. Ważne aby nie doszło do wymieszania się masy jasnej i ciemnej bo efekt końcowy nie będzie zadowalający.


Krok 5

Fale dunaju

Na ciemną masę układamy równomiernie po łyżeczce wydrylowanych wiśni. Piec 27 minut w temp. 180 stopni.


Krok 6

Fale dunaju

 
Wyciągnięte ciasto odstawiamy do ostygnięcia.  


Krok 7

Fale dunaju

Budyń robimy standardowo, tylko zmniejszamy ilość mleka. W rondelku zagotowujemy 300 ml mleka. W kubku mieszamy proszek budyniu z cukrami, ekstraktem waniliowym. Gdy mleko będzie się “podnosić” wlewamy zawartość kubka, dokładnie mieszamy aż powstanie gęsty budyń, odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie miksujemy masło na puch, dodajemy po łyżce budyniu. 


Krok 8

Fale dunaju

Na podpieczone ciasto wylewamy krem budyniowy i posypujemy startą na tarce czekoladą. Smacznego!


Fale dunaju

Fale dunaju

Fale dunaju

Średnia ocena 0 / 5. Ilość głosów: 0

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Anita Woźniak
Anita Woźniak
7 lat temu

Czy można zamiast drylowanych wiśni, gęsty domowy dżem wiśniowy?

Anita Woźniak
Anita Woźniak
7 lat temu

Czy można zamiast drylowanych wiśni, gęsty domowy dżem wiśniowy?