Strona Główna / Słodkości / Ciasteczka / Dżemowe oczka ze zmielonych płatków owsianych

Dżemowe oczka ze zmielonych płatków owsianych

Moich kuchennych wariacji związanych z płatkami owsianymi – nigdy dosyć. Od kiedy polubiłam jeść owsiankę jako taką tradycyjną ugotowaną na mleku to do głowy ciągle mi przychodzą pomysły jak je wprowadzić do słodkich przepisów aby zmniejszyć ich kaloryczność. Staram się dużo ćwiczyć i zdrowo odżywiać lecz moją największą przeszkodą w walce o fit sylwetkę ciągle są wypieki. Nawet nie tyle co je robić dla siebie żeby od razu zjeść tylko w celu odkrywania nowych i oryginalnych smaków. Przy okazji przecież zawsze trzeba spróbować jak te rarytas ki wyszły i koło się zatacza.

Dzisiaj troszkę mniej kalorycznie bo zmieliłam w termomiksie płatki owsiane na mączkę, dodałam mało cukru pudru-za to 2 łyżki miodu, dzięki czemu ciasteczka miały taki fajny posmak. Zamiast miodu zawsze można dodać 2 krople ekstraktu z wanilii lub migdałowego. Ciasto wychodzi  bardzo kruchutkie. Nie wałkujemy ciasta tylko wyrabiamy kulki, w których kciukiem robimy wgłębienia aby nałożyć tam gęsty dżem. Nie polecam rzadkiego dżemu ponieważ pod wpływem temperatury wypłynie on z ciastek.  Ja użyłam jak zwykle swoje przetwory, tym razem na ciasteczkach zawitał dżemik niskosłodzony z porzeczek i malin. Pychotka!

Przepis na: Dżemowe oczka ze zmielonych płatków owsianych

Składniki:

  • 150 g zmielonych płatków owsianych
  • 100 g mąki
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki miodu
  • ¼ szklanki cukru pudru
  • ½ kostki margaryny
Dżemowe oczka
Krok 1 

Płatki owsiane mielimy na drobną mączkę w maszynce, malakserze, termomiksie bądź w jakimkolwiek innym urządzeniu jakie posiadamy.

 

Ciasteczka z dżemem
Krok 2

Do osobnego naczynia wsypujemy resztę składników oraz zmielone płatki owsiane. Zagniatamy ciasto i wkładamy je na przynajmniej pół godzinki do lodówki. Włączamy piekarnik na 180 stopni. Wyjmujemy ciasto z lodówki, formujemy z niego kulki, kciukiem robimy dziurkę. 

Ciasteczka z dżemem
Krok 3

Do tej dziurki dodajemy po łyżeczce dżemu lub twardej marmolady. Piec ok 10-15 minut do ich zarumienienia. Smacznego!

 

Ciasteczka z dżemem

Dżemowe oczka

Print Friendly, PDF & Email