Dyniowe muffinki

W listopadzie króluje dynia! W każdym większym sklepie jest jej mnóstwo, w różnych rodzajach 🙂 Ja w dzisiejszym wypieku użyłam dyni piżmowej, dzięki której powstały pyszne dyniowe muffinki z przepisu Pawła Małeckiego, które znalazłam na stronie Kuchnia Lidla! Często inspiruję się przepisami z tej właśnie strony ponieważ jak dla mnie są fenomenalne i zawsze mi wychodzą. Tak à propos Kuchni Lidla to zostałam zaproszona na warsztaty p. Karola Okrasy, który jest ich główną twarzą. Jadę na nie już jutro do Warszawy i w sumie można powiedzieć, że będę się widziała z p. Karolem już drugi raz w przeciągu jednego tygodnia… <szczęściara> 🙂

Kupiona przeze mnie dzisiejsza dynia w Lidlu bardzo mnie zaskoczyła ponieważ sama w sobie była tak soczysta i słodka, że po upieczeniu jej można ją było jeść prawie jak brzoskwinię. Pierwszy raz mi się aż tak smaczna trafiła i może to właśnie się przyczyniło do smaku muffinek. Wyszły bardzo mięciutkie, pięknie pachnące plus do tego delikatny krem śmietanowy o smaku lekko cytrynowym. Zazwyczaj do takich kremów używa się żelatyny lecz w tym przypadku galaretka jest wystarczająca i pasuje do muffinek idealnie <3

Przepis na: Dyniowe muffinki

 Przygotowanie: 40 min  Pieczenie: 20-25 min  Łącznie: 60-65 min 

 Liczba porcji: 12

Składniki :

Muffinki:

  • 300 g purée z dyni np. piżmowej
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 130 g cukier
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka soku z wyciśniętej pomarańczy

Krem:

  • 200 ml śmietanki 30-36%
  • 50 ml wrzątku
  • 1 sucha galaretka np. cytrynowa lub agrestowa
Dyniowe muffinki
Krok 1 

Dynię obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, pieczemy ok. 20 minut lub więcej w temp. 190 stopni. Jeżeli po 20 minutach gdy wbijemy widelec, będzie on ładnie wchodzić w dynię tzn, że już jest ok. (Podobnie jak w gotowaniu ziemniaków)

Dyniowe muffinki
Krok 2 

Podpieczoną dynię wyciągamy z piekarnika, studzimy.

Dyniowe muffinki
Krok 3 

Blendujemy na gładki mus.

Dyniowe muffinki
Krok 4 

Jajka miksujemy z cukrem, następnie dodajemy roztopione masło, puree z dyni, pozostałe składniki, miksujemy. 

Dyniowe muffinki
Krok 5

Do silikonowych foremek na muffinki nakładamy po ok. 1 łyżce ciasta. Piec 20-25 minut w temp. 180 stopni do tzw. suchego patyczka.

Dyniowe muffinki
Krok 6

Śmietankę kremówkę miksujemy na wysokich obrotach do momentu aż będzie dobrze ubita.

Dyniowe muffinki
Krok 7

We wrzątku rozpuszczam dokładnie galaretkę, ciągle mieszając. To jest mała ilość wody, więc galaretkę trzeba wymieszać bardzo dokładnie. Następnie chwilę ją tak mieszając ochładzam, nadal będzie lekko ciepła, ale niech nie będzie gorąca! Dodaję do śmietany i szybko miksuję. Napełniam szprycę i dekoruję przestudzone muffinki. Gotowe!

Kilka rad: jeśli przypadkiem dodacie za ciepłą galaretkę i krem Wam zrobi się zbyt płynny to nic się nie dzieje, schowajcie na chwilę do lodówki, lekko się zetnie i będzie miał prawidłową konsystencję. Wtedy zmiksujcie i dekorujcie! Starajcie się jednak by śmietana była idealnie ubita a galaretka lekko ciepła. Czemu nie zimna? Bo baaardzo szybko się ścina.

 

Dyniowe muffinki

Dyniowe muffinki

Dyniowe muffinki

Print Friendly, PDF & Email