Strona Główna / Słodkości / Ciasta drożdżowe / Dyniowa chałka z maślaną kruszonką

Dyniowa chałka z maślaną kruszonką

W kuchni mogłabym spędzić większą część życia. Dlaczego? Jestem samoukiem, który uwielbia eksperymentować w kuchni, poznawać nowe smaki, udoskonalać przepisy, a później się nimi z Wami dzielić. Nowe sprzęty AGD są dla mnie takimi perełkami, zabawkami, które sprawiają jeszcze więcej frajdy z gotowania. Od jakiegoś czasu testuję nowy, świetny sprzęt – robot Kohersen MyCook. Czy sprawdził się w mojej kuchni, jakie ma funkcje? Dowiecie się tego poniżej 🙂

Największym minusem (póki co!) mojej kuchni jest jej mały metraż. W przyszłości marzy mi się taka ogromna kuchnia z wieloma szafkami, półkami, szufladami. Na dzień dzisiejszy niestety miejsca jest mało i zakładam, że większość osób mieszkających w blokach musi się zmagać z podobnym problemem co ja… W takim przypadku posiadanie robota wielofunkcyjnego Kohersen jest strzałem w dziesiątkę. Dosyć, że ma bardzo dużo funkcji, które zastąpią stos innych sprzętów (zajmujących kupę miejsca) to na dodatek bardzo umila pracę i co najważniejsze bardzo ją usprawnia. Nie brudzisz kilkunastu naczyń, garnków, talerzy, sztućców. Wszystko wykonasz w robocie, a potem jeszcze on się sam umyje!

Funkcje Kohersen Mycook:

  • gotowanie w technologii indukcji,
  • gotowanie na parze,
  • podsmażanie (funkcja sauté),
  • wyrabianie ciasta,
  • rozcieranie i szatkowanie,
  • emulgowanie,
  • ubijanie,
  • miksowanie,
  • mielenie, proszkowanie, ścieranie,
  • rozdrabnianie,
  • przyrządzanie napojów,
  • przygotowywanie wywarów,
  • ważenie,
  • funkcja Turbo

Jaki był pierwszy przepis jaki na nim wykonałam? Dyniowa chałka z maślaną kruszonką!

Zdecydowałam się na ten przepis, ponieważ użyłam tu kilka funkcji robota jak:

  • gotowanie na parze dyni
  • blendowanie ugotowanej dyni
  • wyrabianie ciasta
  • miksowanie kruszonki maślanej

Przepis

(równie dobrze możecie go wykonać bez robota Kohersen, ale zajmie to więcej czasu)

Składniki:

  • 7 g drożdży instant
  • 500 g mąki
  • 330 g dyni
  • 100 ml mleka
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 2 żółtka
  • 50 g cukru pudru
  • 32 g cukru waniliowego
  • 1 jajko roztrzepane jajko

Kruszonka:

  • 160 g mąki
  • 80 g cukru
  • 80 g masła

Wykonanie:

Dynię obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do misy do gotowania na parze, gotujemy przez 25 minut w temp. 120 stopni. (Jeżeli nie masz robota, wtedy dynię po prostu ugotuj w wodzie lub upiecz w piekarniku).

Ugotowaną dynię, przekładamy do naczynia głównego, wciskamy przycisk turbo i czekamy aż dynia się zblenduje na gładki mus.

Do naczynia głównego wsypujemy wszystkie składniki na ciasto, każdy po kolei możemy zważyć. Teraz użyjemy przycisk wyrabianie ciasta przez ok. 30 sekund. Po tym czasie zostawiamy w robocie ciasto przez ok. 5 minut, wyciągamy z robota, lekko podsypujemy mąką, wyrabiamy gładkie ciasto.

 

Ciasto przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 30 minut do podrośnięcia.

Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 równych kulek, każdy rolujemy w wałeczek.

Teraz robimy dwa warkocze- dolny z pięciu, górny z trzech wałeczków. Dolny: pięć wałeczków musimy złączyć z jednej strony i zaczynamy robić warkocz. Zawsze zewnętrzny wałek kładę przez dwa wałeczki do środka. Raz lewy, raz z prawej strony. Za to z trzech pozostałych wałków zaplatam zwykły warkocz. Mniejszy warkocz nakładamy na większy, lekko dociskamy. Smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Do naczynia głównego wsypujemy składniki na kruszonkę, wciskamy przycisk wyrabianie ciasta na ok. 15 sekund. Gotową kruszonką posypujemy chałkę. Piec przez ok. 30-35 minut w temp. 190 stopni.

Print Friendly, PDF & Email