Strona Główna / Konkursy / Duszone polędwiczki w sosie bazyliowym + KONKURS!

Duszone polędwiczki w sosie bazyliowym + KONKURS!

Muszę przyznać, że dość rzadko robię polędwiczki na obiad. U mnie w domu głównie rządzi kurczak i mogłabym go przygotowywać na milion sposobów. Wczoraj wieczorem, będąc w sklepie na dziale mięsnym zostały jedynie ładnie wyglądające polędwiczki. Dokupiłam do nich dodatki i stwierdziłam, że ciekawym pomysłem będą duszone polędwiczki w sosie bazyliowym z młodymi ziemniaczkami oraz surówką z marchewki. Nie myliłam się! Całość smakowała wręcz wybornie i całe szczęście, że przygotowałam ich więcej, więc będę mogła się nimi delektować również jutro.

Do ich przygotowania użyłam noża szefa kuchni Zwilling® Pro, który zdecydowanie ułatwił mi sprawne i szybkie wykonanie obiadu. Jest to profesjonalny oraz niezawodny nóż kuchenny, którym można kroić całymi dniami, lecz należy bardzo uważać na palce – jest bardzo ostry. Noże Zwilling od lat zaspokajają wymagania zarówno doświadczonych szefów kuchni, jak i kameralnych, domowych mistrzów kulinarnych. Są one bardzo solidnie wykonane. Wytwarza się je z najlepszych materiałów, a także warto wspomnieć jak są świetnie wyważone do ręki.

Ty też możesz mieć go w swojej kuchni! Poniżej zasady konkursu 🙂

polędwiczki w sosie bazyliowym

polędwiczki w sosie bazyliowym

polędwiczki w sosie bazyliowym

Duszone polędwiczki w sosie bazyliowym.

Składniki:

  • 700 g polędwiczek wieprzowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • ok. 1 szklanki wody
  • 3 łyżki pesto bazyliowego
  • 300 g selera naciowego
  • 200 g śmietany 18 % lub 30 %
  • natka koperku
  • kilka listków świeżej bazylii lub ewentualnie suszonej
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu cytrynowego

Dodatkowo:

  • młode ziemniaki + koperek
  • surówka z marchewki

 

Wykonanie:

Umyte, osuszone i oczyszczone z błon mięso kroimy na plastry o grubości ok. 2 cm. Każdy lekko oprószamy solą, pieprzem i mąką. Rozgrzewamy olej na patelni i obsmażamy mięso z obu stron, na rumiano. Usmażone mięso zalewamy je wodą tak, by je prawie pokryła, dodaję posiekany czosnek, drobno pokrojoną bazylię, koperek oraz seler naciowy posiekany w cienkie plasterki. Lekko wszystko solimy, dodajemy pieprz cytrynowy lub zwykły, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie dodajemy śmietanę, pesto bazyliowe, dusimy mięso na małym ogniu do miękkości mięsa.

polędwiczki w sosie bazyliowym

polędwiczki w sosie bazyliowym

polędwiczki w sosie bazyliowym

polędwiczki w sosie bazyliowym

KONKURS!!!

Teraz i Ty możesz mieć profesjonalny nóż szefa kuchni!

Do wygrania jest jeden nóż szefa kuchni Zwilling® Pro (20 cm) o wartości 419 zł!

Aby wziąć udział w konkursie wystarczy, że:

– od 16.06 do 26.06 do godz. 23.59 zamieścisz poniżej w komentarzu odpowiedź na pytanie konkursowe: „Podaj przepis na danie, które często wykonujesz (Twoje ulubione danie), a taki nóż skutecznie przyspieszyłby jego przygotowanie. Mile widziane zdjęcia potrawy”.

Jedna osoba może przysłać tylko jedną odpowiedź; prosiłabym o podpisywanie się imieniem (nazwisko nie jest konieczne, np. Agata R.) + wpisanie od razu adresu e-mailowego, aby później było łatwiej z wyłonieniem zwycięzcy.

Informacja o wynikach konkursu zostanie opublikowana na stronie bloga oraz Facebooku w dniu 28.06.2017. Nagroda zostanie wysłana przez firmę Ballarini na terenie Polski.

WYNIKI KONKURSU!

Od razu mówię, że nie było łatwo wybrać zwycięzcę spośród tylu Waszych pysznych zgłoszeń… Wszystkie opisy ulubionych dań, przepisy były tak różnorodne, świetnie wymyślone i opisane, że wybór jednego zgłoszenia był niesamowicie trudny. Zwycięzcą jest:

Chętnie je wykonam w najbliższym czasie na blogu 🙂

PS. Skontaktuję się z Panem poprzez e-maila podanego w zgłoszeniu, jeżeli nie będzie żadnej odpowiedzi przez tydzień czasu, wtedy nagrodę przekazuję innemu uczestnikowi.

Jeszcze raz bardzo dziękuję za wzięcie w nim udziału i zapraszam do kolejnego konkursu, który niebawem się pojawi na blogu 🙂

nóż szefa kuchni Zwilling Pro

nóż szefa kuchni Zwilling Pro

Print Friendly, PDF & Email