Strona Główna / Słodkości / Desery / Duszone jabłka z piernikowym kremem i orzechami

Duszone jabłka z piernikowym kremem i orzechami

Szukasz pomysłu na niesamowicie prosty i efektowny deser? Przygotuj duszone jabłka z piernikowym kremem na bazie mascarpone, orzechami oraz polewą toffi. Ten deser przygotowałam go przy użyciu wolnowaru Crock-Pot z powłoką Dura Ceramic. Jabłka dusiłam w wodzie przez godzinkę, a następnie wykonałam pozostałe dodatki. Deser najlepszy jest na ciepło, kiedy schłodzony krem świetnie kontrastuje z ciepłym jabłkiem. Do tego chrupiące orzechy i piękny zapach przyprawy do piernika… Rewelka!

Przepis na:

 Łącznie: 6 h

Składniki:

  • 2 większe jabłka
  • 400 ml wody (woda nie może całkiem przykryć jabłek)
  • wyciśnięty sok z 1/3 cytryny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 16 g cukru waniliowego
  • kilka listków mięty
  • 250 g serka mascarpone
  • 40 g cukru pudru
  • 2 szczypty przyprawy do piernika
  • 1 garść orzechów (u mnie mieszkanka)
  • polewa toffi
  • rurki czekoladowe

Wykonanie:

Jabłka myjemy, ucinamy ich górną część. Do misy wolnowaru z powłoką Dura Ceramic wkładamy jabłka, wlewamy wodę (tak do 3/4 wysokości jabłek), dodajemy jeszcze do wody wyciśnięty sok z cytryny, kilka listków mięty, cynamon. Jabłka zaś posypujemy cukrem waniliowym. Całość gotujemy pod przykryciem przez 1 h (przy ustawieniu 1). W tym czasie przygotowujemy krem na bazie mascarpone. Schłodzone mascarpone ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy jeszcze przyprawę do piernika, wkładamy do lodówki do czasu gdy jabłka będą miękkie. Przekładamy do worka cukierniczego, nakładamy na jabłka, polewamy polewą toffi, drobno pokrojonymi orzechami, wbijamy rurkę czekoladową oraz dekorujemy listkami mięty.

Duszone jabłka z piernikowym kremem

Duszone jabłka z piernikowym kremem

Duszone jabłka z piernikowym kremem

*wpis powstał przy współpracy partnerskiej z firmą DLF Sp. z o.o. 

Print Friendly, PDF & Email