Strona Główna / Słodkości / Ciasta drożdżowe / Drożdżowy zawijaniec z dżemem

Drożdżowy zawijaniec z dżemem

Drożdżowy zawijaniec z dżemem truskawkowym oraz waniliową kruszonką! 🙂 To receptura na idealnie zaczęty weekend! Nie wyobrażam sobie lepszego ciasta drożdżowego do sobotniej/niedzielnej kawusi. Jest bardzo proste do wykonania, nawet odważyłabym się powiedzieć, że ciężko je zepsuć! Jeżeli dobrze wykonamy rozczyn (będzie rosnąć) to już dalej wszystko powinno pójść bez najmniejszych komplikacji. Polecam wykonać je z marmoladą lub dżemem twardszym, nie może płynny. Pieczemy je w keksówce, a następnie po upieczeniu należy niestety przynajmniej z godzinkę odczekać aż ciasto przestygnie. Pewnie się oburzycie czytając moje ostatnie zdanie! Wiem, że będzie pięknie pachniało i ślinka będzie lecieć na sam widok lecz z przestygniętego ciasta nie będzie wylatywać gorący dżem tylko fajnie zastygnie i wtedy ciasto będzie pięknie kroić na talerzyki.

Przepis na: Drożdżowy zawijaniec z dżemem

 Przygotowanie: 70 min  Pieczenie: 35 min  Łącznie: 105 min

Składniki:

Ciasto:

  • 450 g mąki pszennej
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 20 g drożdży świeżych
  • 1 łyżka cukru
  • 120 g roztopionego masła
  • 3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • dżem z truskawek firmy Stovit
  • 1 roztrzepane jajko

Kruszonka:

  • 10 g masła
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki cukru waniliowego
Drożdżowy zawijaniec
Krok 1 

W kubku wymieszać drożdże z  ½ szklanki ciepłego( nie gorącego!) mleka, cukrem i łyżeczką maki. Odstawiamy na 10 min do wyrośnięcia. Do większego naczynia przesiewamy mąkę, dodajemy wyrośnięty zaczyn oraz pozostałe składniki. Przed przystąpieniem do wyrabiania ciasta smarujemy ręce łyżką oliwy (wtedy fajnie ciasto odchodzi od rąk, a nie przykleja się).

Drożdżowy zawijaniec
Krok 2

Wyrabiamy ciasto przynajmniej 5-10 minut. Po tym czasie wyrobione ciasto wkładamy z powrotem do dużej miski, zakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinkę aby ładnie wyrosło.

Drożdżowy zawijaniec
Krok 3

Ciasto wałkujemy na kształt prostokąta np. o wymiarach 50 cm na 25 cm (25 cm jest to długość mojej keksówki). Na środek ciasta nakładamy równomiernie dżem.

Drożdżowy zawijaniec
Krok 4

Dłuższe boki zaczynamy zwijać w stronę środka ciasta. Przekładamy ciasto do keksówki.

Drożdżowy zawijaniec
Krok 5

Smarujemy ciasto roztrzepanym jajkiem. Przygotowujemy kruszonkę : miękkie masło mieszamy z cukrem oraz mąką, rozcieramy palcami tworząc kruszonkę (ewentualnie można zmiksować kilka sekund mikserem), posypujemy nią ciasto. Piec przez 35 minut w temp. 180 stopni. 

Drożdżowy zawijaniec

Drożdżowy zawijaniec

Drożdżowy zawijaniec

Print Friendly, PDF & Email