Strona Główna / Słodkości / Ciasta drożdżowe / Drożdżówki z serem i dżemem

Drożdżówki z serem i dżemem

Drożdżówki z serem i dżemem porzeczkowym stanowi pyszne połączenie. Dodatkowo można się pokusić o przygotowanie maślanej kruszonki, lecz uważam, że w takiej wersji są równie smaczne. Idealnie się sprawdzą jako drugie śniadanie do szkoły, pracy czy nawet na piknik na łonie natury.

Przepis na: Drożdżówki z serem i dżemem

 Przygotowanie:  90 min  Pieczenie: 25 min  Łącznie: 115 min

 Liczba porcji: 12

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 150 ml mleka
  • 1 jajko
  • 100 g masła, roztopionego
  • 80 g cukru

Dodatkowo:

  • dżem czarna porzeczka firmy Stovit
  • 300 g twarogu chudego
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 roztrzepane jajko
Drożdżówki z serem i dżemem
Krok 1 

Do kubka kruszymy drożdże, dodajemy cukier oraz letnie mleko, mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.  

Drożdżówki z serem i dżemem
Krok 2 

Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę, roztopione masło, jajko oraz wyrośnięty rozczyn, całość zagniatamy. Gdy ciasto będzie już elastyczne to przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na minimum 60 minut do wyrośnięcia.

Drożdżówki z serem i dżemem
Krok 3 

Twaróg, cukier puder oraz żółtka blendujemy lub ugniatamy widelcem aż powstanie jednolita masa. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy np. za pomocą pucharków do lodów lub miseczek do zupy kółka. Na środku każdego kółka robimy np. za pomocą szklanki wgniecenie, w nim układamy na większej połowie ser, obok dżem (musi być dość gęsty). Przekładamy drożdżówki na wysmarowaną foremkę. Roztrzepanym jajkiem smarujemy obwódki drożdżówek (ciasto). Piec przez 25 minut w temp. 180 stopni.

Drożdżówki z serem i dżemem

Drożdżówki z serem i dżemem

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *