Strona Główna / Słodkości / Ciasta drożdżowe / Drożdżówki z serem, dżemem i kruszonką

Drożdżówki z serem, dżemem i kruszonką

Nieunikniony powrót do szkoły coraz bliżej… Dlatego przygotowałam dla Was drożdżówki z serem, dżemem z malin oraz maślaną kruszonką. Najlepsze są takie cieplutkie wyjęte prosto z piekarnika, chociaż ser na drożdżówkach jest nieco lepszy gdy przestygnie. Staje się wtedy bardziej zwarty.

Przepis na: Drożdżówki z serem, dżemem i kruszonką

  Łącznie: 90 min

 Liczba porcji: 24

Składniki :

  • 20 g świeżych drożdży
  • 550 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru kryształu
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 120 g masła miękkiego

Kruszonka:

  • 120 g mąki
  • 60 g masła
  • 60 g cukru kryształu

dodatkowo:

  • 300 g sera w kostce
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 jajko do nasmarowania rogalików
  • dżem z malin firmy Stovit
  • cukier puder do oprószenia lub lukier
Drożdżówki z serem
Krok 1 

Do miseczki wkruszyć drożdże, dodać ciepłe mleko (ok.1/2 szklanki), łyżkę cukru i łyżkę mąki. Dobrze wymieszać i odstawić na przynajmniej 10 minut żeby ładnie wyrosło. Rozczyn powinien zdecydowanie zwiększyć swoją objętość.

Do drugiego większego naczynia z mąką wlać drożdże, jajko, pozostałe ciepłe mleko, cukier, rozpuszczone masło  i zagnieść ciasto ręką. Można troszkę podsypać mąką lecz nie radziłabym przesadzać z ilością dodanej mąki bo ciasto później może wyjść nieco twardawe. Po 5-minutowym wyrabianiu ciasto powinno być już sprężyste i nieklejące się do ręki. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić na godzinkę w ciepłe miejsce lub do lodówki na całą noc do wyrośnięcia.

W tym czasie przygotowujemy masę serową: do miseczki nakładamy ser, żółtko oraz cukier puder, całość mieszamy łyżką do połączenia się składników.

Składniki na kruszonkę dodajemy do misy blendera kielichowego, chwilkę mieszamy.

Wyrośnięte ciasto podzielić na pół, na blacie podsypanym mąką pierwszą część rozwałkować na kształt koła, wycinamy kółka za pomocą miseczki, zaś w środku każdego wyciętego kółka robimy wgłębienie np. za pomocą szklanki. Do każdego wgłębienia nakładamy łyżkę masy serowej oraz dżemu, posypujemy kruszonką, przekładamy na blaszkę. Posmarować je roztrzepanym jajkiem aby były po upieczeniu ładnie zarumienione. Piec około 20 – 25 minut w temp. 190 stopni, aż się zrumienią. Smacznego!

Drożdżówki z serem

Drożdżówki z serem

Drożdżówki z serem

Print Friendly, PDF & Email