Strona Główna / Słodkości / Ciasta drożdżowe / Drożdżówki z owocami i kruszonką

Drożdżówki z owocami i kruszonką

Już prawie maj, a dalej jest zimno, deszczowo, ponuro. Jutro będę biec w biegu nocnym na 10 km w Krakowie, a czarno to widzę, ponieważ zapowiadają 7 stopni i deszcz… No cóż, jakoś muszę dać radę 🙂 W końcu biegałam już w dużo gorszych warunkach. Dzisiaj na poprawę humoru zapraszam Was na drożdżówki z konfiturą malinową oraz kruszonką! Mięciutkie, puchate, mocno owocowe… Polecam jeszcze ciepłe, wtedy jest to istna poezja <3

Przepis na: Drożdżówki z owocami i kruszonką

 Przygotowanie:  90 min  Pieczenie: 25 min  Łącznie: 115 min

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 150 ml mleka
  • 1 jajko
  • 90 g masła, roztopionego
  • 60 g cukru pudru

Dodatkowo:

  • konfitura z malin firmy Stovit
  • kruszonka: 50 g masła, 50 g cukru, 100 g mąki, 16 g cukru waniliowego
Drożdżówki z owocami i kruszonką
Krok 1 

Do kubka kruszymy drożdże, dodajemy cukier oraz letnie mleko, mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.  

Drożdżówki z owocami i kruszonką
Krok 2 

Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę, przestygnięte roztopione masło, cukier puder, jajko oraz wyrośnięty rozczyn, całość zagniatamy. Gdy ciasto będzie już elastyczne to przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na minimum 60 minut do wyrośnięcia.

Drożdżówki z owocami i kruszonką
Krok 3 

Ciasto dzielimy 8-10 kulek podobnej wielkości. Rozwałkowujemy wałkiem w kształt koła lub kulamy ręcznie. Na środku każdego ciasta robimy wgłębienie np za pomocą szklanki lub kieliszka. Do tego wgłębienia nakładamy po łyżce gęstej konfitury. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, lekko smarujemy tłuszczem, nakładamy w odstępach drożdżówki, posypujemy przygotowaną kruszonką. Piec przez ok. 25 minut w temp. 180 stopni. Smacznego!

Drożdżówki z owocami i kruszonką

Drożdżówki z owocami i kruszonką

Print Friendly, PDF & Email