Strona Główna / Słodkości / Ciasta drożdżowe / Drożdżowe ślimaczki z wiśniami

Drożdżowe ślimaczki z wiśniami

Drożdżowe ślimaczki z wiśniami to moja kolejna pyszna propozycja idealna na letni piknik czy deser do kawusi 🙂 Z przepisu wychodzi sporo ślimaczków, a do ich środka możecie dodać cokolwiek chcecie – może to być gęstsza konfitura, nutella lub biały ser z rodzynkami. W każdej wersji będą smakować super.

Przepis na: Drożdżowe ślimaczki z wiśniami

  Łącznie: 90 min

 Liczba porcji: 24

Składniki :

  • 20 g świeżych drożdży
  • 450 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru kryształu
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 90 g masła miękkiego

dodatkowo:

  • 1 jajko do nasmarowania rogalików
  • konfitura z wiśni firmy Stovit
  • cukier puder do oprószenia lub lukier
Drożdżowe ślimaczki z wiśniami
Krok 1 

Do miseczki wkruszyć drożdże, dodać ciepłe mleko (ok.1/2 szklanki), łyżkę cukru i łyżkę mąki. Dobrze wymieszać i odstawić na przynajmniej 10 minut żeby ładnie wyrosło.

Rozczyn powinien zdecydowanie zwiększyć swoją objętość.

Do drugiego większego naczynia z mąką wlać drożdże, jajko, pozostałe ciepłe mleko, cukier, rozpuszczone masło  i zagnieść ciasto ręką. Można troszkę podsypać mąką lecz nie radziłabym przesadzać z ilością dodanej mąki bo ciasto później może wyjść nieco twardawe. Po 5-minutowym wyrabianiu ciasto powinno być już sprężyste i nieklejące się do ręki. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić na godzinkę w ciepłe miejsce lub do lodówki na całą noc do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto podzielić na pół, na blacie podsypanym mąką pierwszą część rozwałkować na kształt prostokąta (w proporcji 2:1). Na całości prostokąta nakładamy gęstą konfiturę. Oba dłuższe końce zwijamy w stronę środka, odcinamy równe kawałki, przekładamy na blaszkę. Posmarować je roztrzepanym jajkiem aby były po upieczeniu ładnie zarumienione. Piec około 20 – 25 minut w temp. 190 stopni, aż się zrumienią. Po upieczeniu oprószyć lekko cukrem pudrem lub przygotować lukier. Smacznego!

Drożdżowe ślimaczki z wiśniami

Drożdżowe ślimaczki z wiśniami

Print Friendly, PDF & Email