Strona Główna / Obiady / Dania mięsne / Drobiowe kotleciki z ryżem, papryką

Drobiowe kotleciki z ryżem, papryką

Obiad w 15 minut? To możliwe! Dzisiaj robiłam porządki w lodówce i stwierdziłam, że mogę przygotować na obiad coś co „wyczyści” moją lodówkę z resztek warzyw, kurczaka oraz ugotowanego ryżu z wczorajszego obiadu. Powstały siekane, drobiowe kotleciki z ryżem, papryką czerwoną, marchewką, kaparami oraz żółtym serem. Jeżeli nie macie ugotowanego ryżu to trzeba go po prostu ugotować, przestudzić i dodać do masy. Coś pysznego!

Przepis na: Drobiowe kotleciki z ryżem, papryką

 Łącznie: 15 min

Składniki:

  • 200 g piersi z kurczaka
  • szczypta przyprawy do kurczaka
  • 5 dag startego żółtego sera
  • 1 łyżeczka kaparów Stovit
  • 1/ 2 papryki
  • 1 marchewka
  • 50 g (waga przed ugotowaniem) ryżu białego
  • 1 jajko
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu
  • 1/2 łyżeczka papryki słodkiej
  • łyżeczka posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki bułki tartej lub kaszy mannej

Wykonanie:

Ryż gotujemy (1/2 saszetki) lub można użyć ugotowanego z obiadu. Kurczaka kroimy w kostkę, paprykę. Żółty ser, marchewkę ścieramy na tarce. Do miski wsypujemy nasze pokrojone składniki. Dodajemy również jajko, kapary, paprykę słodką, ryż, szczyptę przyprawy do kurczaka, sól oraz pieprz. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Rękami formujemy kulki w kształt kotleta, z obu stron maczamy w bułce tartej lub kaszy mannej. Smażymy z obu stron na małej ilości oleju. Smacznego!

Drobiowe kotleciki z ryżem

Drobiowe kotleciki z ryżem, papryką

Print Friendly, PDF & Email