Strona Główna / Warsztaty i recenzje / Recenzje / Domowy olej w kilka minut? – Prasa do tłoczenia Yoda

Domowy olej w kilka minut? – Prasa do tłoczenia Yoda

Już kilka razy rzuciła mi się w oczy domowa praska do oleju, lecz nie wierzyłam czy do końca ona działa i nie jest po prostu przereklamowana. W ostatnim czasie w moje ręce trafiła Prasa do tłoczenia oleju Yoda, przetestowałam ją i muszę niestety cofnąć moje słowa! Jest naprawdę bardzo szybka oraz wydajna, co bezpośrednio oznacza uzyskanie większej ilości oleju z nasion.

Prasa Yoda pomoże przygotowywać mi w domu różnego rodzaju oliwy do wielu dań jak np.: pizzy, sałatek, drożdżowych focacci, chlebków naan, mięs, warzyw, a nawet ( uwaga!) do olejowania włosów ( taka domowa, babska sztuczka na zdrowsze i bardziej lśniące włosy)!

Prasa do oleju Yoda posiada przejrzysty w obsłudze panel. Zajmuje mało miejsca i jest bardzo poręczna. Co ważne to to, że rozgrzewa się szybko, tłoczy bez problemu nasiona oleiste. Nie przegrzewa się, nie robi przestojów, pracuje cicho i co najważniejsze bezproblemowo, więc każda kobieta sobie na spokojnie z nią poradzi.
Posiada siedem automatycznych, zaprogramowanych ustawień tłoczenia przeznaczonych dla konkretnych nasion oleistych. Programy jakie posiada to:

  • Orzechy,
  • Sezam,
  • Słonecznik,
  • Rzepak,
  • Siemię lniane,
  • Orzech włoski,
  • oraz inne pozostałe,

Różnią się między sobą temperaturą wała zgniatającego i siłą zgniatania, dostosowaną do specyfiki wytłaczanych produktów.

Nowa generacja prasy do oleju Yoda to ulepszona wersja prasy Oleum. Jest to domowa prasa do tłoczenia oleju na zimno (olej tłoczony na zimno zawiera znacznie więcej składników jak Omega 3, 6, 9, czy witamin) z nasion oleistych.

Nowa prasa Yoda jest w stanie uzyskać w zależności od surowca do 80 procent zawartego oleju. Reszta to już wyłącznie wilgoć, która zawsze zostaje i nie należy oczekiwać, że coś z tego wyciśniemy. Odpad jest już bardzo suchy, po odstawieniu i po odparowaniu wilgoci, odpad możemy zmielić w maszynce – w wielu wypadkach doskonale nadaje się na mąkę.

Dodatkowo w prasie tej nie używamy w ogóle popychacza – wsypujemy, zamykamy pokrywę i czekamy na zakończenie procesu tłoczenia (urządzenie może się nawet samo wyłączyć, więc nie musimy „towarzyszyć” prasie w momencie pracy) co nie jest standardem wśród innych pras. Duży i przede wszystkim pojemny otwór wsadowy.

JAKIE OLEJE MOŻEMY WYCISKAĆ W DOMU?

Olej z siemienia lnianego zalecany jest przy reumatycznym zapaleniu stawów i wysokim poziomie cholesterolu. Zalecany przy suchości oczów, infekcji pochwy, miażdżycy, nadciśnienia, ADHD i cukrzycy. Czasem używany jest również jako środek przeczyszczający i do utraty wagi. Olej lniany jest naturalnym źródłem wielonasyconych kwasów tłuszczowych.

Z 750 g siemienia uzyskałam ok. 400 ml oleju.

Olej z sezamu jest szeroko używany w kuchni azjatyckiej. Jednak tłoczony na zimno nierafinowany i niefiltrowany najlepiej sprawdza się w sosach, dressingach, zimnych deserach, do gotowania, sosów, sałatek oraz w słodyczach. Każda pasta do chleba, dip i smarowidło kanapkowe zyska dzięki niej bogatszy aromat, smak i konsystencję.

Z 450 g sezamu uzyskałam 300 ml oleju!

Olej z nasion dyni ma duży wpływ na rozrost prostaty, jest znany jako lekarstwo dla osób z wysokim poziomem cholesterolu. Pomaga leczyć zapalenie pęcherza moczowego, nerki pomaga, pomaga złagodzić zapalenie stawów, zwiększa produkcję mleka u matek. Zawiera wysoki poziom witaminy A i E.

Z 500 g nasion dyni uzyskałam 210 ml oleju.

Olej słonecznikowy ma wysoką zawartość lecytyny, która sprawia, że idealnie nadaje się do układu nerwowego. Zawiera także znaczne ilości witaminy A, D, E, a niektóre wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu, utrzymuje zdrowy i młody wygląd skóry, jak i silne kości.

Z 400 g pestek słonecznika uzyskałam 180 ml oleju.

* Post powstał we współpracy ze sklepem Moc soków

 

Print Friendly, PDF & Email