Strona Główna / Słodkości / Desery / Domowe BELRISO

Domowe BELRISO

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam ryżowy deser Belriso, który można kupić praktycznie w każdym sklepie. Stwierdziłam, że skoro co chwilkę je kupuję to może lepiej by było poeksperymentować i stworzyć taki własny domowy deser przypominający jego smak. Metodą prób i błędów nareszcie się udało! Wyszedł przeeeeeepyszny 🙂 Może nie przypomina w stu procentach smak kupczego, lecz z pewnością niczym mu nie odstaje. Jest dużo zdrowszy niż tradycyjny z mnóstwem konserwantów.

Przepis na: Domowe BELRISO

  Łącznie: 45 min

 Liczba porcji: 2

Składniki:

  • 750 ml mleka
  • 100 g ryżu białego
  • 32 g cukru waniliowego
  • 6 kostek gorzkiej czekolady
  • sos czekoladowy
Domowe BELRISO
Krok 1 

Do wysokiego garnka wlewamy mleko, podgrzewamy. Wsypujemy ryż oraz cukier waniliowy- całość gotujemy około 30-35 minut aż mleko praktycznie w całości wyparuje, a ryż stanie się gęsty i nabierze „budyniowej” konsystencji. Pod koniec gotowania radziłabym co chwilkę mieszać aby ryż od spodu się nie przypalił.

Domowe BELRISO
Krok 2 

Połowę ciepłego ryżu przelewamy do drugiego naczynia, wsypujemy kostki czekolady.

BELRISO
Krok 3 

Mieszamy łyżką aż czekolada się całkiem rozpuści. Odstawiamy oba naczynia do lodówki na minimum 20 minut.

Do dwóch szklanek nakładamy po równo schłodzonego czekoladowego ryżu, następnie opcjonalnie polewamy polewą czekoladową, a na wierzch nakładamy jasną masę ryżową. Dekorujemy listkiem mięty. Ponownie wkładamy do lodówki lub jemy od razu. Smacznego!

BELRISO

BELRISO

BELRISO

Print Friendly, PDF & Email