Strona Główna / Obiady / Domowa pizza z serowymi boczkami

Domowa pizza z serowymi boczkami

Uwielbiam wyjść na pizzę ze znajomymi, lecz chyba największą frajdę sprawia mi przygotowanie jej w domu. Chyba wynika to z tego, że robię ją wtedy z taką ilością dodatków jakie lubię najbardziej, ciasto mogę wykonać grubsze lub całkiem cienkie, a do tego mam pewność, że wiem co jem.

Przygotowałam dla Was przepis na domową pizzę z serowymi boczkami! Nie mam pojęcia czy taką kiedykolwiek jedliście, lecz jeżeli nie to gorąco ją polecam. Jadłam kiedyś taką bodajże w Pizza Hut jakiś czas temu i bardzo mi posmakowała. Brzegi ciasta po prostu wypełniacie w prosty sposób startą mozzarellą, a następnie je zwijacie, aby tworzyły zwartą całość. Do wykonania ciasta użyłam specjalnej mąki do pizzy (do kupienia w każdym większym markecie), a rozwałkowane ciasto nie podsypuję mąką, lecz kaszą manną – dzięki temu jest bardziej chrupiąca.

Partnerem filmiku jest sklep Piękno w domu, który posiada praktycznie wszystko co niezbędne w kuchni 🙂

Przepis na: Domowa pizza z serowymi boczkami

 Przygotowanie: 80 min  Pieczenie: 12-15 min

Składniki:

Ciasto:

  • 25 g drożdży świeżych
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 400 g mąki (najlepiej mąki do pizzy włoskiej)
  • 150 ml ciepłej wody
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta oregano

Dodatkowo:

  • odrobina oliwy z oliwek do posmarowania foremki
  • 1 – 2 łyżki kaszy mannej

Farsz:

  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 200 g startej mozzarelli
  • 10 dag salami
  • 1/3 puszki kukurydzy
  • kilka pomidorków koktajlowy
  • 2 łyżki czarnych oliwek
  • 10 dag pieczarek
  • 1/2 czerwonej papryki
Wykonanie:

Do kubka wkruszamy drożdże, dolewamy ciepłego (nie gorącego!) mleka oraz łyżkę cukru, mąki. Mieszamy za pomocą łyżeczki, odstawiamy na 10 minut aby drożdże zaczęły rosnąć. Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę, wszystkie pozostałe składniki oraz rozczyn. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinkę.

Ciasto podzieliłam na dwa kawałki (dwie cienkie pizze). Foremkę do pizzy smaruję oliwą z oliwek, a ciasto podsypuję kaszą manną, aby było bardziej chrupiące. Ciasto rozwałkowujemy, nakładamy na foremkę (u mnie okrągła specjalna do pizzy). Boki pizzy rozciągamy, nakładamy wzdłuż brzegów 50 g mozzarelli, zwijamy wzdłuż, aby powstały serowe boczki. Następnie smarujemy przecierem pomidorowym, posypujemy ziołami prowansalskimi, nakładamy ulubione dodatki: u mnie salami, kukurydza, papryka, pomidorki koktajlowe, pieczarki oraz oliwki. Na wierzch nakładamy pozostałą część mozzarelli. Wkładamy do piekarnika na ok. 220 stopni prze 12-15 minut. Dekorujemy listkami bazylii lub rukolą. Smacznego!

Domowa pizza

Domowa pizza

Domowa pizza

Print Friendly, PDF & Email