Strona Główna / Warsztaty i recenzje / Recenzje / Dania jednogarnkowe oraz recenzja garnka Happycall Vacuum

Dania jednogarnkowe oraz recenzja garnka Happycall Vacuum

Tak jak malarzowi potrzebne są profesjonalne, dobre pędzle, tak osobie, która sporo gotuje potrzebny jest dobrej jakości sprzęt kuchenny: garnki, patelnie, noże itp. Ogólnie wychodzę z założenia, że lepiej mieć jeden porządny, droższy sprzęt niż 5 bardzo niskiej jakości. Nie chodzi o szpanerstwo posiadania drogich sprzętów. Najważniejsza jest przede wszystkim funkcjonalność oraz to czy konkretny sprzęt kuchenny spełnia Twoje potrzeby i oczekiwania. Ma Ci on pomóc w jak największym stopniu uzyskać zamierzone potrawy w jak najkrótszym czasie z jak najlepszymi rezultatami. recenzja garnka Happycall Vacuum

Gotowanie i pieczenie jest moją pasją od wielu lat, więc w mojej kuchni przewinęło się już sporo sprzętów kuchennych. Nowością jaką ostatnio dostałam do przetestowania był garnek Happycall Vacuum (mocsokow.pl), w niebieskim kolorze. Jest to naczynie, w którym można stosować funkcję próżniowego gotowania.

Seria w kolorze niebieskim dostępna jest w trzech rozmiarach:

– 20 cm (2,8l)

– 24 cm (4,6l) wysoki

– 28 cm (9,0l)

Jakie są główne atuty garnka Happycall?

  • Zawór regulujący podciśnienie „One touch”– umożliwia wygodne gotowanie z automatyczną regulacją pary;
  • Zaawansowane aluminiowe przekazywanie energii + powłoka ceramiczna o wysokiej czystości – wysokiej czystości ceramika stosowana do budowy naczyń jest również odporna na zarysowania i ścieranie, antykorozyjna;
  • Jednolity odlew – pełne elementy odlewu przyczyniają się do gotowania potrawy równomiernie, przy użyciu niskiej potrzeby energetycznej, a wysokiej przewodności cieplnej;
  • Miękkie i mocne urządzenie blokujące w uchwycie – pokrywa blokowana jest mocnymi uchwytami na obu końcach. Posiada pokrywę ze stali zwiększając siłę docisku w tym samym czasie, co umożliwia szybkie i wyśmienite gotowanie;
  • Każdy element doskonałej jakości – wykonanie wszystkich elementów tworzy z gamy garnków Happycall linię premium. Pokrywka wykończona silikonem, doskonale przyczynia się do hermetycznego zamknięcia;

Moim zdaniem ich największy plus to wygodne gotowanie z automatyczną regulacją pary. Potrawa ugotowana w takim garnku przez długi czas pozostaje ciepła. Z moich obserwacji wynika, że czas gotowania jest o wiele krótszy niż w innych garnkach. Dno garnka jest nieprzywieralne, odporne na zarysowania, a do tego pięknie się myje! Wystarczyło go lekko przepłukać wodą i przetrzeć ręcznikiem papierowym. Wykonałam na nim różne potrawy jednogarnkowe i efekt mnie bardzo pozytywnie zaskoczył. Najlepszym testem było przygotowanie bigosu – jak wiadomo musi się on gotować kilka godzin, aby wydobył się w nim prawdziwy smak i aromat. W garnku Happycall praktycznie nie musiałam go zbytnio mieszać oraz podlewać wodą. Kompletnie nic się nie przypaliło, a smak wyszedł fenomenalny, w zdecydowanie szybszym czasie niż standardowo go robię.

Zepsuł Ci się piekarnik? Ten garnek go zdecydowanie zastąpi ponieważ można w nim zrobić multum potraw. Przygotowałam udka w pomidorowym sosie – wyszły idealnie mięciutkie w środku. Nie wspomnę już o placku po węgiersku. Gulasz wołowy z dużą ilością warzyw wyszedł świetny, mięsko mięciutkie, a do tego placek ziemniaczany i łyżka śmietany… No po prostu pycha!

Placek po węgiersku z gulaszem wołowym

Składniki:

Gulasz wołowy

  • 1 kg mięsa wołowego
  • 2 łyżki mąki
  • 200 ml wina czerwonego półwytrawnego
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 500 ml bulionu mięsnego lub warzywnego
  • 200 g pieczarek
  • 1/2 papryki czerwonej, zielonej i żółtej
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 listki laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • sól i czarny pieprz mielony

Placki ziemniaczane:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • śmietana 18 % (po usmażeniu)
  • natka koperku (po usmażeniu)

Wykonanie:

Mięso wołowe pokroić w kostkę, przełożyć do miski z pokrywką, zalać winem i doprawić listkami laurowymi, zielem angielskim i czarnym pieprzem. Dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić do lodówki na kilka godzin. W garnku rozgrzać masło, mięsko odsączyć z wina, obtoczyć w mące i smażyć na złoto. Mięso powinno zacząć wypuszczać swoje soki, po kilku minutach podlać winem z marynowania razem z przyprawami, bulionem, dodać pokrojone w kostkę warzywka oraz przecier pomidorowy. Na patelni z odrobiną oleju usmażyć cebule poszatkowane w piórka oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażone na złoto dodać do wołowiny. Całość dusić około 1½ godziny, często mieszając, pod koniec dodajemy śmietankę kremówkę. Jeżeli płyn wyparuje, dopełnić wodą w takiej ilości, aby sos był gęsty, ale się nie przypalał. Wołowinę w winie podawać z plackami ziemniaczanymi, keksem śmietany oraz koperkiem.

recenzja garnka Happycall Vacuum

recenzja garnka Happycall Vacuum

recenzja garnka Happycall Vacuum

Miodowe udka gotowane w sosie pomidorowym

Składniki:

  • 6 dramstików z kurczaka (mogą być tez udka)
  • marynata – 2 łyżki miodu, szczypta słodkiej papryki, szczypta przyprawy do kurczaka, sól, pieprz
  • 500 ml wody
  • 4 liście laurowe
  • 1 marchewka
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • szczypta curry

Wykonanie:

Dzień wcześniej dramstiki myjemy, marynujemy, wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia wkładamy nasze mięsko do garnka, wraz z marynatą, dodajemy wodę, przecier pomidorowy, listki laurowe, startą marchewkę oraz przeciśnięty czosnek. Dusimy pod przykryciem ok. 1-1,5 godziny aż mięso będzie mięciutkie i ugotowane (ewentualnie podlewamy wodą gdyby całość wyparowała). Pod koniec dodajemy śmietankę kremówkę, przyprawiamy lekko curry, solą oraz pieprzem. Podajemy z ziemniaczkami oraz surówką.

 

recenzja garnka Happycall Vacuum

recenzja garnka Happycall Vacuum

recenzja garnka Happycall Vacuum

recenzja garnka Happycall Vacuum

Bigos z suszoną śliwką

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 1 cebula
  • 40 dag kiełbasy zwyczajnej
  • 15 dag boczku
  • 1 marchew
  • 15 dag suszonych śliwek
  • olej do smażenia
  • majeranek
  • liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 ziarenka jałowca
  • pieprz ziołowy
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • szczypta papryki ostrej
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • sól

Wykonanie:

W garnku na odrobinie oleju podsmaż posiekaną drobno cebulę. Kapustę opłucz, odciśnij, poszatkuj, dodaj do cebuli. Zalej 2 szklankami wody. Dodaj pozostałe przyprawy. Przykryj i duś przez 45 min. W tym czasie kiełbaskę oraz boczek pokrój w kostkę podsmaż na oleju, razem z tłuszczem dodaj do kapusty. Duś przez 2–3 godziny, często mieszając. Na 30 min przed końcem duszenia dodaj śliwki (możesz je pokroić w połówki).

recenzja garnka Happycall Vacuum

recenzja garnka Happycall Vacuum

recenzja garnka Happycall Vacuum

 

Print Friendly, PDF & Email