Strona Główna / Słodkości / Desery / Czekoladowy deser z mini marchewkami Hortex – prosto z krzaczka wykopany!

Czekoladowy deser z mini marchewkami Hortex – prosto z krzaczka wykopany!

Czekoladowy deser z mini marchewkami Hortex – prosto z krzaczka wykopany!

Nie warto przejmować się w życiu drobnostkami, małymi błędami. Warto zadbać o to, aby każdy dzień był wyjątkowy, smaczny, wyszukany. Prawdziwa pasja naprawdę nadaje życiu smak! Jeżeli lubisz kreatywne, proste i bardzo smaczne desery to myślę, że jest to przepis właśnie dla Ciebie 🙂 Już jakiś rok temu wpadł mi w oko właśnie podobny deser, już nawet nie pamiętam gdzie go widziałam. Jest bardzo łatwy do przygotowania, lecz ostrzegam, że ma jedną wadę… Niesamowicie uzależnia! Serio 🙂 Składa się z jadalnej ziemi, czekoladowej masy na bazie sera twarogowego, mascarpone, czekolady oraz miodowych marchewek, które dusiłam w soku pomarańczowym. Opcjonalnie fajnym pomysłem będzie dodanie do masy czekoladowej świeżych owoców jak np. posiekane truskawki lub borówki amerykańskie. Całość nie jest za słodka lecz taka w sam raz. Nie przepadam za przesłodzonymi deserami więc po prostu spróbujcie podczas miksowania masy czy jest dla Was wystarczająco słodka.

Dobra teraz czas wybrać się na bieżnię spalić te pyszności!!! 🙂

Z przepisu wychodzą dwie porcje.

Przepis na: Czekoladowy deser z mini marchewkami Hortex – prosto z krzaczka wykopany!

Składniki:

Jadalna ziemia:

  • 40 g zmielonych płatków owsianych
  • 40 g cukru pudru
  • 50 g mąki
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 50 g masła

Czekoladowa masa:

  • 400 g sera twarogowego lub śmietankowego w wiaderku
  • 200 g mascarpone
  • 80 g mlecznej czekolady
  • 3 łyżki mleka
  • opcjonalnie kilka świeżych truskawek lub borówek amerykańskich

Dodatkowo:

  • kilka mini marchewek Hortex
  • 2 łyżki miodu
  • sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
  • koperek (tylko do dekoracji)
Czekoladowy deser z mini marchewkami Hortex
Krok 1

Wszystkie składniki na jadalną ziemię wkładamy do blendera, mieszamy. Masa powinna mieć konsystencję kruszonki, można ją również rozrobić palcami. Wkładamy na kilka minut do zamrażalnika, wyciągamy, kruszonkę rozsypujemy na foremkę wyłożoną sreberkiem, podpiekamy przez 20 minut w temp. 180 stopni. Odstawiamy do przestygnięcia.

Czekoladowy deser z mini marchewkami Hortex
Krok 2

 Marchewki rozmrażamy, nakładamy na gorącą patelnię. Dodajemy również sok pomarańczowy, miód, dusimy je pod przykryciem przez około 15 minut.

Czekoladowy deser z mini marchewkami Hortex
Krok 3

Ser miksujemy z mascarpone oraz roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą (lub można ją rozpuścić w mikrofalówce – do kubka włóż czekoladę, mleko, wyciągnij kiedy czekolada będzie całkiem rozpuszczona, pomieszaj i ostudź).

Na spód szklanek, pucharków nałóż połowę jadalnej ziemi, dodaj równomiernie masę czekoladową, przykryj pozostałą ziemią. W marchewkach zrób np. za pomocą wykałaczki dziurkę, włóż małą ilość koperku. Zakop marchewkę na środek deserka. Gotowe!

Czekoladowy deser z mini marchewkami Hortex

Czekoladowy deser z mini marchewkami Hortex

Czekoladowy deser z mini marchewkami Hortex

Czekoladowy deser z mini marchewkami Hortex


Mój dzień z Hortex

Print Friendly, PDF & Email