Czekoladowe ciastka z masłem orzechowym!

4.6/5 (15 ocen)

Ilość porcji

8-12

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

20 min

Czekoladowe ciastka z masłem orzechowym

Dopada Cię ochota na coś słodkiego, a nie chce Ci się wychodzić do sklepu? Zrób meeega czekoladowe ciastka z masłem orzechowym oraz  orzeszkami ziemnymi! Całość zajmuje aż 20 minut, więc są bardzo szybkie do wykonania, a ich smak zdecydowanie Cię zachwyci 🙂 Koniecznie wypróbuj!

Przepis na: Czekoladowe ciastka z masłem orzechowym!

Składniki:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 30 g cukru
  • 40 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 50 g masła orzechowego (typu ‘crunchy’, ja kupiłam w Lidlu)
  • 1 jajko
  • 60 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g dużych solonych orzeszków ziemnych
Wyślij emailem

Czekoladowe ciastka z masłem orzechowym! - przepis krok po kroku


Krok 1

Czekoladowe ciastka z masłem orzechowym

W kąpieli wodnej rozpuścić gorzką czekoladę. Do miski wlać przestudzoną czekoladę, wsypać do niej cukier, dodać masło, masło orzechowe, jajko, wanilię i chwilkę zmiksować. Wsypać mąkę pszenną, proszek, posiekaną mleczną czekoladę, oraz zmielone w blenderze orzeszki. Wymieszać.

Na foremkę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia wykładać łyżkę ciasta lub uformować ręką tylko uprzedzam, że będzie dość klejące, spłaszczyć lekko. Pomiędzy kolejnymi ciasteczkami zostawiać troszkę miejsca, ponieważ delikatnie się rozlewają na boki podczas pieczenia.


Krok 2

Czekoladowe ciastka z masłem orzechowym

Piec około 12 minut w temperaturze 180ºC. Smacznego!


Czekoladowe ciastka z masłem orzechowym

Czekoladowe ciastka z masłem orzechowym

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 15

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments