Strona Główna / Słodkości / Ciasta drożdżowe / Zakręcone cynamonowe bułeczki

Zakręcone cynamonowe bułeczki

Zakręcone cynamonowe bułeczki są po prostu rewelacyjne! Ciasto wychodzi mięciutkie, a dodatkowo pięknie pachnie cynamonem dzięki dodatkowi pysznego syropu cynamonowego Eterno. Zniknęły w oka mgnieniu, a jutro prawdopodobnie zrobię je od nowa bo są naprawdę smaczne i wyglądają pięknie 🙂

Przepis na: Zakręcone cynamonowe bułeczki

 Przygotowanie:  70 min  Pieczenie: 25 min  Łącznie: 95 min

 Liczba porcji: 16

Składniki:

  • 550 g mąki pszennej
  • 150 ml mleka
  • 1 jajko
  • 120 g masła, roztopionego
  • 70 g cukru
  • 30 g świeżych drożdży
  • 50 ml syropu cynamonowego Eterno

Cynamonowe nadzienie:

  • 100 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 70 g masła miękkiego
cynamonowe bułeczki
Krok 1 

Do kubka kruszymy drożdże, dodajemy cukier oraz letnie mleko, mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.  

cynamonowe bułeczki
Krok 2 

Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę, roztopione masło, syrop cynamonowy, jajko oraz wyrośnięty rozczyn, całość zagniatamy. Gdy ciasto będzie już elastyczne to przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na minimum 50 minut do wyrośnięcia.

cynamonowe bułeczki
Krok 3 

Miękkie masło mieszamy z cukrem trzcinowym i cynamonem, można zrobić to łyżką. Ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta (dwa razy dłuższy niż jego szerokość). Smarujemy nadzieniem, następnie ciasto składamy w pół tworząc kwadrat. Tniemy nożem równe paski (długie i wąskie). Każdy pasek nacinamy znowu na pół wzdłuż (nie tniemy jednak do końca, zostawiamy 2 cm odstępu). Zwijamy w kształt różyczki (jak na tym filmiku).

cynamonowe bułeczki
Krok 4 

Gotowe bułeczki układamy równomiernie na foremce wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 22-25 minut w temp. 190 stopni. Smacznego!

cynamonowe bułeczki

cynamonowe bułeczki

cynamonowe bułeczki

cynamonowe bułeczki

cynamonowe bułeczki

Print Friendly, PDF & Email