Ciasto zebra

Bez wątpienia to jedna z lepszych babek jakie jadłam. Jest delikatna, wilgotna z przeplatanym smakiem kakao. Zrobienie tytułowej „zebry” jak się okazuje jest bardzo proste, a po upieczeniu dość efektowne. Osoby, które mało pieką również nie powinny mieć najmniejszego problemu z jej wykonaniem.

Przepis na: Ciasto zebra

Składniki:

  • 5 jajek
  • 100 g cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 150 ml oleju
  • 150 ml wody
  • 400 g mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
ciasto zebra
Krok 1 

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy cukier, cukier waniliowy- miksujemy.

ciasto zebra
Krok 2 

Do ubitej masy pojedynczo wlewamy żółtka dokładnie miksując.

ciasto zebra
Krok 3

 Dodajemy olej, wodę i aromat waniliowy, następnie mąkę i proszek do pieczenia. Gdy całość się ładnie połączy dzielimy ciasto na dwie części -przelewamy połowę masy do drugiego naczynia i wsypujemy do niej kakao.

ciasto zebra
Krok 4

Foremkę (u mnie szklana do tarty) smarujemy masłem. Na jej środek wlewamy  po 2 łyżki jasnej, a następnie ciemnej masy.

Krok 5

Powtarzamy te czynności aż obie masy się skończą. Piec ok 45-50 minut w temperaturze 180 stopni.

zebra2

 

 

Print Friendly, PDF & Email