Ciasto Snickers

Ciasto snickers myślę, że jadł już każdy! Uwielbiam takie połączenie kruchego ciasta, masy budyniowej, kajmakowej… Tym razem nie jest to zwykły Snickers, lecz z dodatkiem pysznej kawy smakowej TeaRebels. Jest to kawa w stylu Times Square energetyzująca z sosem brulee. Jej piękny aromat nadaje świetnego akcentu w cieście oraz w masie budyniowej. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam takie wygibaśne, smakowe kawy. Ogólnie to kawy nie musiałabym nawet pić, ponieważ na mnie nie działa. Piję tylko i wyłącznie dla smaku, dlatego jestem prawdziwym degustatorem dobrej jakości kaw.

Przepis na: Ciasto Snickers

Składniki:

Ciasto:

  • 600g mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 200 g masła
  • 2 łyżki mleka
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka kawy mielonej Creme Brulee TeaRebels.pl

Warstwa budyniowa:

  • 250g masła
  • pół litra pełnego mleka
  • 1/2 łyżeczki kawy mielonej Creme Brulee TeaRebels.pl
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżki budyniu waniliowego
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • cukier waniliowy (16 g)

Warstwa kajmakowa:

  • puszka masy kajmakowej/krówkowej
Warstwa orzechowa:
  • 300g orzechów grubo pokrojonych (włoskie lub ziemne)
  • 100g cukru
  • 120g masła
  • 2 łyżki miodu

Wykonanie: 

Warstwa orzechowa:

Na rozgrzaną patelnię nakładamy tłuszcz, cukier, miód i orzechy. Gotujemy chwilę na małym ogniu.  Kiedy składniki się rozpuszczą, zdejmujemy z ognia. Przygotowujemy teraz szybko ciasto.

Ciasto:

Mąkę przesiać na stolnicę i posiekać z masłem (ewentualnie margaryną). Dodać pozostałe składniki: 3/4 szkl. cukru, jajka, żółtka, mleko, kawę, miód i cukier wanilinowy, zagnieść ciasto. Podzielić je na 3 równe części. Przygotować prostokątną foremkę np. 18 x 28 cm. Jeżeli nie mamy trzech takich samych rozmiarów foremek to pieczemy po prostu jedno ciasto za drugim. Na jedna czesc ciasta wylać gorącą warstwę orzechową i upiec razem z pozostałymi. Piec ok. 15 min. w temp. 170 stopni do uzyskania aż się ładnie zarumieni.

Warstwa budyniowa:

W garnku gotujemy szklankę mleka z kawą, cukrem i cukrem waniliowym. W szklance mleka dobrze mieszamy budyń, a także mąkę. Wlewamy zawiesinę do wrzącego mleka i mieszamy intensywnie do zgęstnienia budyniu. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Gdy budyń będzie już zimny, wtedy musimy utrzeć masło na puszystą i kremową masę, a następnie dodajemy do niego po jednej łyżce zimnego budyniu. Ucieramy do uzyskania gładkiej i puszystej masy budyniowej.

Warstwa kajmakowa:

Masę kajmakową z puszki podgrzewamy na małym ogniu w rondelku. Nie doprowadzamy do wrzenia!

Na jeden upieczony i ostudzony placek nakładamy polowe masy budyniowej, przykrywamy drugim plackiem, który należy najpierw posmarowac przestygniętym kajmakiem, nastepnie nałożyć drugą połowę kremu budyniowego. Na to nakładamy placek z warstwą orzechową. Gotowe!

Ciasto Snickers

Ciasto Snickers

Ciasto Snickers

Ciasto Snickers

Ciasto Snickers

Print Friendly, PDF & Email

3 komentarze

  1. Też bardzo lubię takie oryginalne kawy, aktualnie namiętnie raczę się taką o smaku tiramisu…
    A ciacho wygląda wspaniale 🙂

  2. Jedno z lepszych ciast jakie robilam :)) polecam!

  3. Ja zrobiłam wszystko według przepisu ale placek czyli ciasto kruche wychodzi jak decha. Reszta smaczne tylko musi być koniecznie inny placek…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *