Strona Główna / Słodkości / Ciasta kruche / Ciasto śliwkowe z kokosową bezą

Ciasto śliwkowe z kokosową bezą

Mój tata od jakiegoś czasu ciągle mówił, że ma ochotę na ciasto śliwkowe. Postanowiłam więc zrobić kruche ciasto z dodatkiem bezy, lecz nie takiej zwyczajnej ale z posmakiem kokosowym.

Wydaje mi się, że fajniejszego połączenia ze śliwkami nie mogłam zrobić. Cały przepis powstał przez przypadek a efekt końcowy wyszedł rewelacyjnie.  Ciasto znikało w mgnieniu oka, aż bałam się, że nie zdążę zrobić zdjęć.

Składniki:

Ciasto:

  • 5 żółtek
  • 1 kostka margaryny
  • ½ szklanki cukru
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Kokosowa beza:

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • ½ szklanki wiórków kokosowych
  • 1 budyń śmietankowy

 

Dodatkowo:

½ kg śliwek węgierek

Ciasto śliwkowe z kokosową bezą
Krok 1 

Zaczynamy od kruchego ciasta. Do miski wsypujemy wszystkie składniki i zagniatamy. Dzielimy ciasto na 3 części : 1 większą i 2 mniejsze. Największą część ciasta wykładamy na foremkę i podpiekamy w temp. 180 stopni przez około 15 minut.

Ciasto śliwkowe z kokosową bezą
Krok 2 

Białka ubijamy mikserem na wysokich obrotach. Gdy piana jest już sztywna to dodajemy cukier i dalej miksujemy przez około 4 minuty. Wsypujemy resztę składników  i miksujemy już na wolniejszych obrotach miksera.

Ciasto śliwkowe
Krok 3

Śliwki węgierki myjemy i kroimy na połówki, wyciągając przy tym pestki. Wyjmujemy podpieczony spód ciasta i nakładamy śliwki. Następnie wałkujemy kolejną część ciasta. Na nią nakładamy równiutko pianę. Ostatnim etapem w konstrukcji ciasta jest nałożenie ostatniej rozwałkowanej części ciasta i wsadzenie do piekarnika na ok 45 minut w temp. 180 stopni.

Ciasto śliwkowe

Ciasto śliwkowe

Print Friendly, PDF & Email