Ciasto Shrek

4.6/5 (104 ocen)

Ilość porcji

16

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

60 min + studzenie

Ciasto shrek - przepis

Opis przepisu

Zielone ciasto Shrek jest po prostu pyszne! Robiłam je już raz kilka lat temu i całkowicie o nim zapomniałam 🙂 Znalazłam ostatnio ten przepis zapisany w starym notatniku i postanowiłam, że muszę je nareszcie wykonać.

Ciasto Shrek

Ciasto Shrek składa się z biszkoptu, zielonego budyniu, delicji, masy śmietankowej i agrestowej galaretki. Nie jest wcale słodkie, tylko właśnie takie w sam raz 🙂

Przepis na ciasto Shrek

To ciacho wygląda naprawdę ciekawie i oryginalnie. Jeśli zaprosisz do siebie gości to jestem pewna, że jako pierwsze wypróbują właśnie je, ponieważ przyciąga fajnymi kolorami, a także równymi warstwami. Może na pierwszy rzut oka wydawać się mega trudne i niesamowicie czasochłonne, jednak są to jedynie pozory. Oczywiście najdłużej schodzi przy tężejących galaretkach, jednak pozostałe rzeczy wykonasz naprawdę szybko.

Koniecznie je wypróbujcie, bo jest naprawdę pyszne!

Jeśli jednak szukasz innych ciast biszkoptowych to podrzucam Ci kilka inspiracji:

Przepis na: Ciasto Shrek

Składniki:

Biszkopt:

  • 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Zielony budyń:

  • 1 litr Kubusia zielonego
  • 3 budynie śmietankowe bez cukru
  • 1 galaretka agrestowa

Masa śmietankowa:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 galaretka agrestowa

Dodatkowo:

  • 1 paczka Delicji np. brzoskwiniowe lub morelowe
  • 2 galaretki agrestowe
  • 700 ml wrzątku
Wyślij emailem

Jak zrobić ciasto Shrek?


Krok 1

Biszkopt do ciasta Shrek

Dwie galaretki agrestowe na wierzch ciasta rozpuszczamy w 700 ml wrzątku, mieszamy, odkładamy aż galaretki zaczną być lekko tężejące.

Biszkopt: Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy stopniowo cukier (miksujemy przez ok. 5-6 minut do powstania sztywnej piany). Następnie dodajemy żółtka, dalej ubijamy mikserem. Na końcu dodajemy obie mąki i delikatnie mieszamy łyżką lub rózgą. Ciasto wylewamy na wysmarowaną tłuszczem foremkę, piec w temp. 170 stopni przez 20-25 minut do tzw. suchego patyczka. (Ja piekłam w kwadratowej foremce 22 x 22 cm). Odstawiamy do przestygnięcia.

Gdyby wierzch nie był idealnie równy to nacinamy go wszerz, aby powstała równa warstwa. Ja go naponczowałam odrobiną wody wymieszaną z sokiem z cytryny.


Krok 2

Zielony budyń do ciasta shrek

Zielony budyń: Budynie rozpuszczamy w 1 szklance Kubusia. Resztę napoju zagotowujemy w garnku. Następnie do garnka wlewamy budynie i gotujemy przez chwilę, ciągle mieszając do momentu powstania gęstego budyniu. W tym momencie wsypujemy sypką galaretkę, ściągamy z palnika i tylko dokładnie mieszamy do powstania jednolitej masy.


Krok 3

Zielony budyń do ciasta shrek

Powstałą gorącą masę wylewamy na wystudzony biszkopt. Odkładamy do przestudzenia i wstawiamy do lodówki na 30 minut.


Krok 4

biszkopt z galaretką

Układamy na nim równomiernie delicje.


Krok 5

biszkopt z galaretką

Masa śmietankowa: Galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzątku i pozostawiamy do wystudzenia (ja wkładam do lodówki lub nawet na chwilkę do zamrażalnika do momentu aż będzie lekko tężejąca). W tym czasie ubijamy śmietankę kremówkę z cukrem pudrem i pod koniec ubijania powoli wlewamy tężejącą galaretkę. Masę wylewamy na biszkopty i placek wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut aż masa stężeje.


Krok 6

biszkopt z galaretką

Gdy masa śmietankowa stężeje, przykrywamy je tężejącą już galaretką agrestową rozpuszczoną w 700 ml wrzątku. Ciasto wstawiamy ponownie do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.


Ciasto Shrek

Ciasto Shrek

Shrek

Ciacho Shrek

Ciasto Shrek na biszkopcie

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 104

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
9 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Kamila
Kamila
11 miesięcy temu

Dzień dobry. Przy rozmiarze blachy 24×34 trzeba podwoić składniki?

Kamila
Kamila
11 miesięcy temu

Dziękuję za odpowiedź:)

Ola
Ola
1 rok temu

Pyszne ciasto, musiałam robić drugą blachę bo tak smakuje

Kamila
Kamila
1 rok temu

Ta galaretka w budyniu się dobrze rozpuści?

Amelia
Amelia
7 lat temu

robiłam wczoraj i jest niesamowicie pyszne!!!

Ciasto Shrek

To pyszne ciasto Shrek składa się z delikatnego biszkoptu, zielonego budyniu, owocowych delicji, masy śmietankowej, a także agrestowej galaretki. To co w nim lubię najbardziej to to, że nie jest wcale słodkie, tylko właśnie takie w sam raz.

Ciasto Shrek na biszkopcie

Ciasto Shrek wygląda naprawdę świetnie. Jeżeli zaprosisz gości to zazwyczaj jako pierwsze wypróbowują właśnie to ciasto, ponieważ przyciąga fajnymi kolorami, a także równymi warstwami. Może wygląda na trudne i niesamowicie czasochłonne, jednak są to tylko pozory. Oczywiście najdłużej schodzi przy tężejących galaretkach, jednak pozostałe rzeczy wykonasz naprawdę szybko.

Przepis na ciasto Shrek

Do tego ciasta możesz użyć dowolnego smaku delicji. Piekłam je już kilka razy i używałam do tej pory delicji brzoskwiniowych, morelowych oraz truskawkowych. Mam nadzieję, że je jak najszybciej wypróbujesz.

RozwińZwiń