Ciasto pistacjowe

To pierwsze ciasto pistacjowe jakie zamieściłam na blogu! W smaku przeszło moje najśmielsze oczekiwania… Lekkie, biszkoptowe, mega pistacjowe, z cytrynowym posmakiem – jednym słowem pychotka 🙂 Pistacje zmieliłam w zamykanym blenderze, jednak nie na pył, ponieważ takie większe grudki nadają ciastu fajną chrupkość i jeszcze bardziej można poczuć pistacje. Do ciasta dodałam również startą skórkę z cytryny, a wierzch udekorowałam lukrem cytrynowym i obsypałam lekko zmielonymi pistacjami ze sklepu internetowego Pistacje.pl.

Koniecznie wypróbujcie! 🙂

Przepis na: Ciasto pistacjowe

 Liczba porcji: 12

Składniki:

Ciasto:

  • 5 jajek (białka i żółtka oddzielnie)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100 g rozpuszczonego masła, ewentualnie 100 ml oleju
  • 180 g zmielonych pistacji Pistacje.pl
  • 2/3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka starta z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki soku z wyciśniętej cytryny

Lukier cytrynowy:

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • ok. 5-6 łyżek soku z wyciśniętej cytryny
  • 40 g zmielonych pistacji
Ciasto pistacjowe
Krok 1 

Pistacje mielimy np. w blenderze (tylko nie za długo aby nie powstał sam pył, tylko żeby były też większe kawałki pistacji).  

Ciasto pistacjowe
Krok 2

Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy białka na sztywno, wsypujemy stopniowo cukier, a później żółtka.

Ciasto pistacjowe
Krok 3

Gdy masa jajeczna będzie już odpowiednio napuszona to wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, przestudzone rozpuszczone masło, pistacje, startą skórkę z cytryny oraz sok z cytryny, mieszamy całość rózgą lub łyżką.

Ciasto pistacjowe
Krok 4

Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej tłuszczem foremki (u mnie tortownica o średnicy 25 cm). Piec przez 45-50 minut w temp. 180 stopni do tzw. „suchego patyczka”. Gdy ciasto przestygnie to przygotowujemy lukier: cukier puder mieszamy w miseczce z sokiem z cytryny (dodajemy sok stopniowo cały czas mieszając, żeby lukier nie wyszedł za rzadki lub zbyt gęsty). Wierzch dekorujemy lekko zmielonymi pistacjami.

Ciasto pistacjowe

Ciasto pistacjowe

Ciasto pistacjowe

Ciasto pistacjowe

Print Friendly, PDF & Email