Strona Główna / Słodkości / Ciasta z owocami / Ciasto maślankowe z agrestem i morelami

Ciasto maślankowe z agrestem i morelami

Ciasto maślankowe z agrestem i morelami to kolejny pyszny pomysł na lekki, owocowy wypiek. Możecie wykonać również maślaną kruszonkę (jak ja) lub posypać je cukrem pudrem po upieczeniu – Wasza decyzja 🙂

Ogólnie ciasto jest bardzo proste i szybkie do wykonania. Składniki muszą być w temp. pokojowej, inaczej może wyjść Wam zakalec. Owoce są tu dowolne do wykorzystania, lecz ja polecam Wam z agrestem i konfiturą z moreli. Moim zdaniem świetnie te owoce się ze sobą komponują, lecz równie dobrze możecie dodać jagody, borówki czy porzeczki.

Przepis na: Ciasto maślankowe z agrestem i morelami

Przepisy Kulinarne - Po Prostu Pycha Przygotowanie: 10 min Wypieki - Po Prostu Pycha Pieczenie: 45-50 min Przepisy - Po Prostu Pycha Łącznie: 60 min

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka maślanki
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki mąki pszennej tortowej
  • 25 g masła
  • kilka łyżek konfitury z moreli Stovit
  • garść słodkiego agrestu
Ciasto maślankowe
Krok 1 

Mąkę przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki – w temp. pokojowej. Całość miksujemy chwilkę aż się składniki jedynie ze sobą połączą. Jeżeli będziemy za długo będziemy miksować to może wyjść zakalec! Jego konsystencja ma wyjść bardzo gęsta. 

Ciasto maślankowe
Krok 2 

Do foremki o wymiarach 24×24 cm wlewamy ciasto, łyżeczką nakładamy na wierzch (w odstępach) po łyżeczce konfitury oraz w odstępach rozrzucamy agrest. Wykonujemy kruszonkę: do wysokiego naczynia wrzucamy mąkę, cukier oraz masło i miksujemy przez kilka sekund aż powstanie kruszonka, którą posypujemy wierzch ciasta.

Piec około 45-50 minut w temp. 180 stopni. Smacznego! 

Ciasto maślankowe

Ciasto maślankowe

Print Friendly, PDF & Email