Ciasto maślankowe z agrestem i morelami

5/5 (2 ocen)

Ilość porcji

12

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

10 min + pieczenie

Ciasto maślankowe

Opis przepisu

Ciasto maślankowe z agrestem i morelami to kolejny pyszny pomysł na lekki, owocowy wypiek. Możecie wykonać również maślaną kruszonkę (jak ja) lub posypać je cukrem pudrem po upieczeniu – Wasza decyzja 🙂

Ogólnie ciasto jest bardzo proste i szybkie do wykonania. Składniki muszą być w temp. pokojowej, inaczej może wyjść Wam zakalec. Owoce są tu dowolne do wykorzystania, lecz ja polecam Wam z agrestem i konfiturą z moreli. Moim zdaniem świetnie te owoce się ze sobą komponują, lecz równie dobrze możecie dodać jagody, borówki czy porzeczki.

Przepis na: Ciasto maślankowe z agrestem i morelami

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka maślanki
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki mąki pszennej tortowej
  • 25 g masła
  • kilka łyżek konfitury z moreli Stovit
  • garść słodkiego agrestu
Wyślij emailem

Ciasto maślankowe z agrestem i morelami - przepis krok po kroku


Krok 1

Ciasto maślankowe

Mąkę przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki – w temp. pokojowej. Całość miksujemy chwilkę aż się składniki jedynie ze sobą połączą. Jeżeli będziemy za długo będziemy miksować to może wyjść zakalec! Jego konsystencja ma wyjść bardzo gęsta. 


Krok 2

Ciasto maślankowe

Do foremki o wymiarach 24×24 cm wlewamy ciasto, łyżeczką nakładamy na wierzch (w odstępach) po łyżeczce konfitury oraz w odstępach rozrzucamy agrest. Wykonujemy kruszonkę: do wysokiego naczynia wrzucamy mąkę, cukier oraz masło i miksujemy przez kilka sekund aż powstanie kruszonka, którą posypujemy wierzch ciasta.

Piec około 45-50 minut w temp. 180 stopni. Smacznego! 


Ciasto maślankowe

Ciasto maślankowe

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 2

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Marzenka
Marzenka
6 lat temu

Kto mi takie ciacho upiecze? 🙁 Uwielbiam agrest!

marzena
marzena
6 lat temu

Świetne ciacho, oj zjadłabym duuuży kawałek 🙂

Katarzyna
Katarzyna
6 lat temu

wygląda na bardzo smaczny! z agrestem na pewno smakuję wybornie 🙂