Strona Główna / Słodkości / Ciasta z owocami / Ciasto marchewkowo-dyniowe

Ciasto marchewkowo-dyniowe

Ciasto marchewkowo-dyniowe z lukrem cynamonowym. Uwielbiam jak ciasto jest mięciutkie, lekko wilgotne i wyraziste. Takie właśnie jest to ciacho! Pięknie pachnie cynamonem, kroi się bez zarzutów… No cóż mogę więcej powiedzieć – sami wypróbujcie i się przekonajcie sami!

Przepis na: Ciasto marchewkowo-dyniowe

 Łącznie: 60 min

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g dynii (puree)
  • 400 g startej marchewki
  • 5 jajek (w temp. pokojowej)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki konfitury z pomarańczy Stovit

Dodatkowo:

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • kilka łyżek wody
  • szczypta cynamonu
Ciasto marchewkowo-dyniowe
Krok 1 

Dynię obieramy, kroimy w kostkę, pieczemy w piekarniku przez 20 minut aż będzie miękka. Gdy lekko przestygnie to blendujemy ją na mus.

Jajka ubijamy na wysokich obrotach. Stopniowo dodajemy cukier, cały czas miksujemy. Wlewamy olej, zmniejszamy obroty miksera.

Wsypujemy wszystkie suche składniki, startą marchewkę, konfiturę z pomaranczy. Całość mieszamy łyżką lub miksujemy na małych obrotach miksera. Piec przez 45 minut w temp. 180 stopni.

Gdy ciasto przestygnie to przygotowujemy cynamonowy lukier.

Ciasto marchewkowo-dyniowe

Ciasto marchewkowo-dyniowe

Ciasto marchewkowo-dyniowe

Print Friendly, PDF & Email