Strona Główna / Słodkości / Ciasta ucierane / Ciasto marchewkowe z kremem, orzechami i kawą

Ciasto marchewkowe z kremem, orzechami i kawą

Jest wśród Was ktoś kto lubi ciasto marchewkowe? Jeżeli tak to przygotowałam idealny przepis na ciasto marchewkowe z kremem, orzechami włoskimi i kawą cynamonową. Wierzch ciasta udekorowałam kremem na bazie śmietanki kremówki, mascarpone i małej ilości cynamonu. Nie jest za słodkie, a jego wielką zaletą jest prostota przygotowania. Chwila moment i ciasto jest gotowe! A do tego jak pięknie pachnie cynamonem oraz przyprawą do piernika… Przygotowałam dla Was filmik, aby jego wykonanie było jeszcze prostsze i bardziej efektywne 🙂

Przepis na: Ciasto marchewkowe z kremem, orzechami i kawą

  Łącznie: 60 min

Składniki:

Ciasto:

  • 400 g startej marchewki
  • 4 jajka (w temp. pokojowej)
  • 200 g cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 260 g mąki
  • 70 g zmielonych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki kawy cynamonowej TommyCafe
  • 50 ml wrzątku

Dodatkowo:

  • 250 ml śmietanki kremówki (schłodzona)
  • 250 g mascarpone
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • szczypta cynamonu
  • kilka orzechów włoskich do dekoracji
Ciasto marchewkowe z kremem
Krok 1 

Kawę przygotowałam w ekspresie przelewowym, może być również ze zwykłej kawiarki (2 łyżeczki kawy w 50 ml wrzątku), odstawiłam do przestygnięcia. Jajka ubijamy na wysokich obrotach. Stopniowo dodajemy cukier, cały czas miksujemy. Wlewamy olej, zmniejszamy obroty miksera.

Wsypujemy wszystkie suche składniki, zmielone orzechy włoskie (ja je mieliłam w kielichowym blenderze), startą marchewkę oraz zimną kawę. Całość mieszamy łyżką lub miksujemy na małych obrotach miksera. Piec przez 45 minut w temp. 180 stopni.

Ciasto marchewkowe z kremem
Krok 2

Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, cynamon, miksujemy. Pod koniec dodajemy mascarpone, miksujemy aż całość będzie gęsta.

Ciasto marchewkowe z kremem
Krok 3

Na schłodzone ciasto nakładamy masę śmietanową, dekorujemy orzechami włoskimi. Wkładamy do lodówki. Smacznego!

Ciasto marchewkowe z kremem, orzechami i kawą

Ciasto marchewkowe z kremem, orzechami i kawą

Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe z kremem

Print Friendly, PDF & Email