Ciasto Krówka

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam wszystkie ciasta, w których występuję krówkowy/kajmakowy akcent. Przygotowałam ciasto Krówka na biszkopcie z pysznym, domowym budyniem waniliowym. To ciacho idealnie się sprawdzi do kawusi!

Przepis na: Ciasto Krówka

 Łącznie: 60 min

Składniki:

biszkopt:

  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • ok. 200 g mąki (kopiasta szklanka)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki kakao

krem:

  • 500 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 100 g cukru
  • 20 g cukru waniliowego
  • 2 łyżki miodu Stovit
  • 150 g mąki
  • 150 g masła

dodatkowo:

  • 200 g masy krówkowej
  • 3 łyżki płatków migdałowych

Wykonanie:

 

Białka ubijam na sztywno, po chwili wsypuję cukier i ubijam aż się rozpuści. Następnie dodajemy żółtka, lekko miksujemy. Wsypujemy składniki sypkie, mieszamy za pomocą łyżki. Nakładam do tortownicy ok. 23 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Piekę 30 minut w 180C. Przecinam upieczony i wystudzony biszkopt na pół.

W małym rondelku miksujemy żółtka, cukry, miód, mąkę oraz szklankę mleka. Pozostałe mleko gotujemy na małym ogniu, gdy się zagotuje to wlewamy masę jajeczną do mleka. Mieszamy aż powstanie gęsty budyń, odstawiamy do przestygnięcia. Gdy całkiem przestygnie to miksujemy miękkie masło na puch, dodajemy po łyżce budyniu i dalej miksujemy.

Masę krówkową rozpuszczamy w małym rondelku, aby się lepiej nakładała na biszkopt.

Na dolny biszkopt nakładamy krem, górny biszkopt. Wierzch dekorujemy przestygniętą krówką oraz posypujemy płatkami migdałowymi.

Chłodzimy najlepiej całą noc.

 

Ciasto Krówka

Ciasto Krówka

Ciasto Krówka

Ciasto Krówka

Ciasto Krówka

Print Friendly, PDF & Email