Strona Główna / Słodkości / Ciasta z owocami / Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką

Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką

Jeżeli szukacie banalnie prostego przepisu na ciasto, które każdemu wyjdzie to polecam z całego serca ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką! Jego wykonanie zajmuje 10 minut – no szczerze mówiąc nie pamiętam kiedy tak szybko uwinęłam się z wykonaniem jakiegokolwiek ciasta 🙂 Od dzisiaj na sto procent zagości na mojej letniej liście ciast typu must do it! Do ciasta dodałam truskawki jednak równie dobrze mogą to być maliny, brzoskwinie, porzeczki itp. Nie ma tu żadnej większej filozofii- musisz przesiać mąkę i dodać pozostałe składniki ( w temp. pokojowej), a następnie miksować jedynie do ich połączenia bo im dłużej będziesz miksować stanie się cięższe i prawdopodobnie mniej urośnie. Ciasto powinno mieć konsystencję dość gęstą więc truskawki w żadnym razie nie powinny wpaść na dno ciasta przed upieczeniem, a wręcz pięknie leżeć na jego wierzchu. Koniecznie musicie je spróbować! Mówię to w szczególności dla totalnych amatorów kuchennych, którzy szukają właśnie takiego przepisu aby zaskoczyć w najbliższym czasie swoich bliskich <3

Przepis na: Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką

Przepisy Kulinarne - Po Prostu Pycha Przygotowanie: 10 min Wypieki - Po Prostu Pycha Pieczenie: 45-50 min Przepisy - Po Prostu Pycha Łącznie: 60 min

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 duży gęsty jogurt naturalny (ok. 350 g)
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • ok. 250 g truskawek
  • kruszonka: 60 g mąki, 30 g cukru, 30 g masła
Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką
Krok 1 

Mąkę przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki- w temp. pokojowej. Całość miksujemy chwilkę aż się składniki   jedynie ze sobą połączą. Jeżeli będziemy za długo będziemy miksować to może wyjść zakalec! Jego konsystencja ma wyjść bardzo gęsta. 

Ciasto jogurtowe
Krok 2 

Do foremki o wymiarach 24×24 cm wlewamy ciasto, wbijamy truskawki, najlepiej przecięciem do góry aby nie puściły od razu za dużo soku i wtedy ciasto powinno nam ładnie urosnąć. Na wierzch posypujemy rozrobioną kruszonkę i wkruszamy ją równomiernie palcami. Piec około 45- 50 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu posypać lekko cukrem pudrem. Smacznego! 

Ciasto jogurtowe

Ciasto jogurtowe

Ciasto jogurtowe z truskawkami

Print Friendly, PDF & Email