Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką

4.7/5 (100 ocen)

Ilość porcji

16

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

10 min + pieczenie

Ciasto jogurtowe z truskawkami

Opis przepisu

Jeżeli szukacie banalnie prostego przepisu na ciasto, które każdemu wyjdzie to polecam z całego serca ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką!
Wystarczy 10 minut żeby zrobić ciasto jogurtowe z truskawkami. Uwielbiam je piec. Do ciasta dodałam truskawki jednak równie dobrze mogą to być maliny, brzoskwinie, porzeczki itp.

Nie ma tu żadnej większej filozofii – musisz przesiać mąkę i dodać pozostałe składniki (w temp. pokojowej), a następnie miksować jedynie do ich połączenia bo im dłużej będziesz miksować stanie się cięższe i prawdopodobnie mniej urośnie. Ciasto powinno mieć konsystencję dość gęstą więc truskawki w żadnym razie nie powinny wpaść na dno ciasta przed upieczeniem, a wręcz pięknie leżeć na jego wierzchu. Koniecznie musicie je spróbować! Mówię to w szczególności dla totalnych amatorów kuchennych, którzy szukają właśnie takiego przepisu aby zaskoczyć w najbliższym czasie swoich bliskich.

Przepis na: Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 duży gęsty jogurt naturalny (ok. 350 g)
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • ok. 250 g truskawek
  • kruszonka: 60 g mąki, 30 g cukru, 30 g masła
Wyślij emailem

Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką - przepis krok po kroku


Krok 1

Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką

Mąkę przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki- w temp. pokojowej. Całość miksujemy chwilkę aż się składniki   jedynie ze sobą połączą. Jeżeli będziemy za długo będziemy miksować to może wyjść zakalec! Jego konsystencja ma wyjść bardzo gęsta. 


Krok 2

Ciasto jogurtowe

Do foremki o wymiarach 24×24 cm wlewamy ciasto, wbijamy truskawki, najlepiej przecięciem do góry aby nie puściły od razu za dużo soku i wtedy ciasto powinno nam ładnie urosnąć. Na wierzch posypujemy rozrobioną kruszonkę i wkruszamy ją równomiernie palcami. Piec około 45- 50 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu posypać lekko cukrem pudrem. Smacznego! 


Ciasto jogurtowe

Ciasto jogurtowe

Ciasto jogurtowe z truskawkami

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 100

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Karolina
Karolina
6 lat temu

Czy mozna dodac mrozone truskawki ? Trzeba je wczesniej rozmrazac ?