Strona Główna / Słodkości / Ciasta biszkoptowe i babki / Ciasto jogurtowe z budyniem i owocami

Ciasto jogurtowe z budyniem i owocami

Zamarzyło mi się na weekend ciasto jogurtowe z owocami, dzięki którym zapomnę o tej brzydkiej kwietniowej pogodzie. Gdy ciasto wsadziłam do piekarnika to świeciło słońce, a gdy kończyło się piec to w ogóle zaczął padać deszcz ze śniegiem, a kiedy je wyjęłam to znowu świeciło słońce 🙂

Przygotowałam ciasto jogurtowe z budyniem waniliowym oraz dżemem z czarnej porzeczki, który posiada kawałki owoców. Całość bardzo fajnie się komponuje, smakuje super i pięknie pachnie. Budyń należy ugotować zgodnie z zaleceniem producenta (ja jedynie zmniejszyłam ilość mleka, aby budyń wyszedł troszkę gęstszy). Po upieczeniu należy się wstrzymać z krojeniem, ponieważ ciasto (głównie budyń znajdujący się na wierzchu) musi całkowicie ostygnąć.

Przepis na: Ciasto jogurtowe z budyniem i owocami

Przepisy Kulinarne - Po Prostu Pycha Przygotowanie: 10 min Wypieki - Po Prostu Pycha Pieczenie: 45-50 min Przepisy - Po Prostu Pycha Łącznie: 60 min

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 duży gęsty jogurt naturalny (ok. 350 g)
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 1/2 słoiczka dżemu czarna porzeczka firmy Stovit
  • budyń waniliowy
  • 16 g cukru waniliowego
  • 400 ml mleka
Ciasto jogurtowe z budyniem i owocami
Krok 1 

Mąkę przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki- w temp. pokojowej. Całość miksujemy chwilkę aż się składniki   jedynie ze sobą połączą. Jeżeli będziemy za długo będziemy miksować to może wyjść zakalec! Jego konsystencja ma wyjść bardzo gęsta. 

Ciasto jogurtowe z budyniem i owocami
Krok 2 

Do foremki o wymiarach 24×24 cm wlewamy ciasto, łyżeczką nakładamy na wierzch (w odstępach) po łyżeczce dżemu. 

Ciasto jogurtowe z budyniem i owocami
Krok 3

Budyń gotujemy zgodnie z zaleceniem producenta, dodatkowo w mleku rozpuszczamy cukier waniliowy. Przestudzony budyń nakładamy łyżką (również w odstępach) nakładamy na wierzch ciasta. Piec około 45 minut w temp. 180 stopni. Smacznego! 

Ciasto jogurtowe z budyniem i owocami

Ciasto jogurtowe z budyniem i owocami

Ciasto jogurtowe z budyniem i owocami

Ciasto jogurtowe z budyniem i owocami

Print Friendly, PDF & Email