Ciasto dyniowe

Pyszne, wilgotne, o gęstej konsystencji ciasto dyniowe :) Wracając do domu pociągiem, całą drogę szukałam przepisu na jakieś proste ciasto z dyni. Nigdy wcześniej nie robiłam z niej nic słodkiego i szukałam czegoś sprawdzonego, aby się nie zrazić do dyni. Chwilę mi zajęło znalezienie czegoś co by mnie zainteresowało i w końcu się na coś  zdecydowałam. Przepis znalazłam na blogu http://niebonatalerzu.pl i ze względu na znikome doświadczenie z dynią starałam się stosować do przepisu. Powiem szczerze, że ciasto po upieczeniu naprawdę mnie zdziwiło, tzn jego konsystencja. Wyglądało i i smakowało trochę jak sernik, do tego jego barwa była tak intensywna jakbym dodała jakiś pomarańczowy barwnik.

Przepis na: Ciasto dyniowe

Składniki:

  • 1 kg dyni
  • 4 jajka
  • 150 g cukru
  • 1/2 szklanki śmietany 18 %
  • 200 g mąki
  • 1 pomarańcza
  • 80 g masła
  • 16 cukru waniliowego
  • dodatkowo: polewa czekoladowa
Ciasto dyniowe
Krok 1 

Obieramy dynię, kroimy na mniejsze części. Przekładamy do garnka, zetrzeć skórkę z połowy pomarańczy, dodajemy wyciśnięty z niej sok. Dusimy pod przykryciem do jej miękkości, następnie odkładamy na chwilkę do ostygnięcia.

Ciasto dyniowe
Krok 2 

Do ciepłej dyni dodajemy masło i cukier waniliowy, blendujemy na mus.

Ciasto dyniowe
Krok 3 

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.

Ciasto dyniowe
Krok 4

Dodajemy śmietanę, mąkę, miksujemy.

Ciasto z dyni
Krok 5 

Do jajecznej masy dodajemy zblendowaną dynię, całość mieszamy już na mniejszych obrotach miksera. 

Ciasto z dyni
Krok 6

Wykładamy foremkę sreberkiem bądź papierem do pieczenia i pieczemy 45 minut w temp. 190 stopni. Po ostygnięciu obsypujemy cukrem pudrem bądź tak jak w moim przypadku polewamy polewą czekoladą. 

Ciasto dyniowe

Ciasto dyniowe

Print Friendly

O mnie - Asia

Zobacz również

szarlotka5

Szarlotka idealna

Jedliście kiedyś taką szarlotkę, której smak pamiętacie do dzisiaj? Tak dobrą, że jej smak ciężko teraz czymkolwiek przebić? ...

2 Komentarze

  1. Nie robiłam ciasta z świeżej dyni, a ten przepis mnie zaintrygował więc postanowiłam spróbować swych sił i przy tym wypieku. Wlewając na blachę ciasto konsystencji mleka obawiałam się klapy jednak podczas pieczenia masa stężała. U mnie ciasto piekło się 2 godziny (nie mam termoobiegu a blaszkę z ciastem położyłam w piekarniku na dużą blachę), a po wystudzeniu polałam czekoladą. Ciasto naprawdę smaczne, warte czekania. Smakowało także domownikom, którzy nie przepadają za smakiem dyni. W mojej wersji bledsze ale to kwestia rodzaju dyni. Polecam każdemu :)

    • Ja przed jego pieczeniem też się bałam, że nic z tego nie będzie bo konsystencja jest dość rzadka, ale w rezultacie wychodzi dość zbity, ładnie się kroi i troszkę ma konsystencję sernika :) Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *