Borówkowa rozkosz – najlepsze ciasto borówkowe

4.7/5 (51 ocen)
ciasto borówkowe

Jak ja lubię borówki amerykańskie! Jest ich coraz więcej w sklepach i aż żal nic z nich nie przygotować… 🙂 Jagodzianki już niedawno u mnie gościły, a teraz czas na borówkową rozkosz czyli najlepsze ciasto borówkowe! Składa się z czekoladowego biszkoptu, masy borówkowej na bazie mleka w proszku oraz delikatnej masy śmietankowej na wierzchu. Całość świetnie się razem komponuje, jest słodka, lecz borówki fajnie przełamują tą słodycz. Jeżeli uda Wam się kupić słodkie borówki to możecie troszkę zmniejszyć ilość cukru w masie borówkowej.

Przepis na: Borówkowa rozkosz – najlepsze ciasto borówkowe

Składniki:

Biszkopt kakaowy:

  • 4 jaja (białka i żółtka oddzielnie)
  • 1/2 szklanki cukru (110 g)
  • 1/2 szklanki mąki (110 g)
  • 1 łyżka kakao + 40 g startej mlecznej czekolady

Masa borówkowa:

  • 150 g borówek lub jagód
  • 1/2 szklanki cukru pudru (70 g)
  • 1/2 kostki miękkiego masła (100 g)
  • 1 szklanka mleka w proszku (160 g)
  • 250 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 3 łyżki żelatyny + 30 ml wrzątku ( lub 1 galaretka owoce leśne + 70 ml wrzątku)

Masa śmietankowa:

  • 150 g serka mascarpone
  • 250 ml schłodzonej śmietany 30 %
  • 1 śnieżka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • garść borówek do dekoracji
Wyślij emailem

Borówkowa rozkosz – najlepsze ciasto borówkowe - przepis krok po kroku


Krok 1

ciasto borówkowe

Biszkopt: białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować. Dodać mąkę i kakao wymieszaną ze startą czekoladą, delikatnie połączyć. Ciasto wylać do blaszki (24 x 24 cm). Piec około 25 minut w 180 st. C. Wystudzić, przekroić na 2 blaty.


Krok 2

ciasto borówkowe

Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać serek homogenizowany i mleko w proszku, zmiksować. Borówki zmiksować w blenderze. Na koniec dodać zmiksowane borówki, połączyć. żelatynę rozpuścić w 30 ml gorącej wody lub wrzątku (przeczytaj co jest w opisie Twojej żelatyny), przestudzić, dodać do masy borówkowej, zmiksować. Jeżeli nie wychodzą Ci ciasta z żelatyną to rozpuść galaretkę we wrzątku, przestudź i dodaj do masy zamiast żelatyny. Masę włóż do lodówki aby się schłodziła i dopiero gdy będzie lekko stężała, wtedy nakładaj na biszkopt.


Krok 3

ciasto borówkowe

Tężejącą masą jagodową przełożyć blaty biszkoptowe.


Krok 4

ciasto borówkowe

Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder oraz śnieżkę. Połączyć z serkiem mascarpone. Masę równomiernie wyłożyć na wierzch ciasta, posypać borówkami. Schłodzić w lodówce kilka godzin.


ciasto borówkowe

ciasto borówkowe

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 51

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
13 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Paulina
Paulina
11 miesięcy temu

W treści składników na masę śmietankową wkradł się mały błąd – jest 250g śmietany 30%, a na filmiku mamy 250ml śmietanki 30% 😉

marta
marta
4 lat temu

Zrobiłam z podwójnej porcji w formie torta na urodziny córci 😉 wszyscy byli zachwyceni. przepyszne ciasto:)

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
4 lat temu
Reply to  marta

To świetna wiadomość! 🙂 Wszystkiego najlepszego dla córki!!!

marta
marta
4 lat temu

masa smietankowa w skladniach jest Śnieżka, kiedy dodać ją do masy?

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
4 lat temu
Reply to  marta

Nad przepisem jest filmik instruktazowy, proszę pooglądać 🙂

marta
marta
4 lat temu

nie zauważyłam 😉 dziękuję i przepraszam.

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
4 lat temu
Reply to  marta

Nic się nie dzieje. W tekscie tez dopisalam, bo rzeczywiscie tej informacji brakowało 🙂 pozdrawiam

Ewa Pasiut
Ewa Pasiut
6 lat temu

borówki mogę użyć mrożone ???

ewa
ewa
6 lat temu

borówki swieże czy mogą być mrożone ???

Zakochana babeczka
Zakochana babeczka
6 lat temu

Iście nieziemski deser! *.*

Anna Jeżmańska
Anna Jeżmańska
6 lat temu

Wygląda bardzo smakowicie. Chyba się skuszę i wypróbuję przepis 🙂

Jaglusia
Jaglusia
6 lat temu

Jak z bajki. 🙂