Ciastko bounty

4.7/5 (55 ocen)

Ilość porcji

12

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

40 min + pieczenie

Ciasto bounty

Opis przepisu

Czekoladowy biszkopt, słodka, budyniowa masa kokosowa i polewa z czekolady mlecznej… Przeeeepyszne ciasto bounty, za które zabierałam się już od jakiegoś czasu. Słyszałam wiele pozytywnych opinii na jego temat lecz żaden przepis mnie do końca nie przekonywał więc postanowiłam zrobić swoja własną wersję. Połączenie kokosu z czekoladą to dla mnie strzał w dziesiątkę! Ciasto zostało odwzorowane na popularnym batoniku Bounty. Smakuje podobnie, a może nawet i lepiej niż batonik 🙂 Najlepiej smakuje i kroi się schłodzone więc przygotuj je np. wieczorem i ciesz się rano pysznym ciachem do kawy! Gorąco je polecam osobom, które dopiero zaczynają swoje przygody z piekarnikiem <3

Przepis na: Ciastko bounty

Składniki:

Czekoladowy biszkopt:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

Masa:

  • 500 ml mleka
  • 3 łyżki mleczka kokosowego
  • 300 g wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 200 g masła
  • 1 budyń waniliowy

Dodatkowo:

  • polewa czekoladowa mleczna
Wyślij emailem

Ciastko bounty - przepis krok po kroku


Krok 1

Ciasto bounty

Zaczynamy od biszkoptu: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier i miksujemy do momentu uzyskania puchu.


Krok 2

Ciasto bounty

Dodajemy żółtka, miksujemy. 


Krok 3

Ciasto bounty

Wsypujemy powoli sypkie składniki, mieszamy za pomocą trzepaczki.


Krok 4

Ciasto bounty

Wylewamy do tortownicy (u mnie o średnicy 24 cm) . Piec przez ok. 18 minut w temp. 170 stopni do tzw. suchego patyczka.


Krok 5

Ciasto bounty

Mleko oraz mleczko kokosowe zagotować z cukrem, masłem, a następnie dodać wiórki kokosowe oraz na końcu budyń. Gotować na małym ogniu do momentu wchłonięcia przez wiórki mleka (około 15-20 minut).


Krok 6

Ciasto bounty

Gotową, gęstą masę pozostawić do wystudzenia. Na przestudzony biszkopt wylewamy masę kokosową, dekorujemy wierzch polewą czekoladową. Włożyć do lodówki najlepiej całą noc. Smacznego!


Ciasto bounty

Ciasto bounty

Ciasto bounty

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 55

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
17 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Lukasz
Lukasz
2 lat temu

Ile porcji ciasta wychodzi?

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
2 lat temu
Reply to  Lukasz

Wszystko zależy jak ciasto pokroimy 🙂 Ale możemy przyjąć, że od 8 do 12.

Lukasz
Lukasz
2 lat temu

Ile to porcji wychodzi?

mała
mała
6 lat temu

budyń sypki?

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
6 lat temu
Reply to  mała

Trzeba wsypać budyn (proszek) 🙂

Edyta
Edyta
6 lat temu

Na jakiej funkcji piekarnika piekła Pani ciacho? Nigdy nie wiem 🙂

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
6 lat temu
Reply to  Edyta

Góra- dół 🙂

Kamila Gierczyńska
Kamila Gierczyńska
7 lat temu

zamiast waniliowego budyniu ja dam śmietankowy aby było bielsze, albo mąka ziemniaczana i cukier puder…

Pati
Pati
7 lat temu

Budyń sypki? Bo w wyżej wymienionych składnikach nie ma

Oliwia
Oliwia
7 lat temu

Już kolejne ciasto wg Twojego przepisu, Asiu 🙂 Proste w wykonaniu i pyszne ciacha do kawki. Bomba!
Z tym, że biała część Bounty wyszły mi mniejsza o połowę, robiłam wg podanych składników. Zmieniłaś może proporcje składników?
Mam zamiar na święta wykonać Bounty i Twój niesłodki 3Bit, masz może ich proporcje na dużą blaszkę, np. 22×32 cm?! Byłabym wdzięczna! 😉 Pozdrawiam

Kasia Sycik
Kasia Sycik
7 lat temu

Pięknie się prezentuje 🙂

Gosia www.rabarbarowo.pl
Gosia www.rabarbarowo.pl
7 lat temu

Po prostu obłędne! 😀 Na prawdę wygląda znakomicie i apetycznie 🙂

agniecha973
agniecha973
7 lat temu

Mniam. Jutro piekę!

Anna S.
Anna S.
7 lat temu

Chętnie wypróbuję, bo wygląda obłędnie.
Zapraszam do mnie
http://wszystko-smaczne.blo

Amanda - Butik z Przepisami
Amanda - Butik z Przepisami
7 lat temu

Ciacho prezentuje się cudownie! 🙂 Fajny opis krok po kroku 🙂

Gosia www.rabarbarowo.pl
Gosia www.rabarbarowo.pl
7 lat temu

Stryktura tego ciasta wygląda bosko <3