Strona Główna / Słodkości / Ciasteczka / Ciastka z masłem orzechowym i orzeszkami

Ciastka z masłem orzechowym i orzeszkami

Jestem zachwycona tą piękną październikową niedzielą! Jest tak cieplutko, bezchmurnie… Niestety jutro poniedziałek – powrót do pracy, szkoły lub na studia. Aby ten jutrzejszy dzień sobie nieco umilić, postanowiłam upiec ciastka. I to nie byle jakie 🙂 Przygotowałam dla Was połączenie pysznego masła orzechowego ze słonymi orzeszkami ziemnymi. Kruche, bardzo proste delikatne ciasteczka o bogatym smaku. Do kawy, herbaty, na drugie śniadanie. Polecam!

Przepis na: Ciastka z masłem orzechowym i orzeszkami

 Przygotowanie: 10 min  Pieczenie: 20 min  Łącznie: 30 min

 Liczba porcji: 20

Składniki:

  • ½ kostki miękkiej margaryny
  • 80 g cukru
  • 1 jajko
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 100 g orzeszków ziemnych solonych
  • kilka łyżek masła orzechowego
Ciastka z masłem orzechowym
Krok 1 

Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy. Nasze gotowe ciasto rozwałkowujemy, za pomocą szklanki wycinamy kółka. Piec ok. 15-20 minut w temp. 180 stopni.

Ciastka z masłem orzechowym
Krok 2

Orzeszki wrzucamy do misy blendera i rozdrabniamy je chwilkę. Nie muszą być bardzo skruszone, jedynie drobniej posiekane.

Ciastka z masłem orzechowym
Krok 3

Na każde upieczone ciasteczko smarujemy łyżeczkę masła orzechowego, posypujemy orzeszkami. Smacznego!

Ciastka z masłem orzechowym

Ciastka z masłem orzechowym

Ciastka z masłem orzechowym

Print Friendly, PDF & Email