Strona Główna / Słodkości / Ciasteczka / Ciasteczka reniferki

Ciasteczka reniferki

Wypiek prosto od serca – czyli urocze ciasteczka reniferki! :) Już jakiś czas temu widziałam je na blogu Róży ( tu ) i tak mnie zachwyciły, że postanowiłam sobie swój sprawdzony przepis na maślane, kruche ciasteczka zamienić w reniferki. Uwielbiam święta pod wieloma aspektami. Szczególnie uwielbiam planować tydzień wcześniej konkretne dania i wypieki jakie będę serwować na Wigilię, następnie przygotowywać te wszystkie łakocie. Dekorowanie ciasteczek, pierniczków sprawia mi niesamowitą radość. Od razu czuję się o kilka lat młodsza i szczęśliwsza.

Przepis na: Ciasteczka reniferki

  Łącznie: 30 min

Składniki :

  • 200 g mąki,
  • 100 g zimnego masła
  • 40 g cukru pudru,
  • 1 jajko

Lukier:

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • kilka kropel wody
  • 1 łyżka kakao

Dodatkowo:

  • czerwone drażetki

Wykonanie:

Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, następnie wkładamy je na chwilkę do lodówki. Rozwałkowujemy, wycinamy kółka. Piec je przez 12 minut w temp. 190 stopni, do ich zarumienienia. Przygotowujemy lukier: 4 łyżki cukru pudru mieszamy z kilkoma kroplami wody, tak aby wyszedł gęsty lukier. Na środek upieczonego ciastka robimy kropeczkę z białego lukru, nakładamy na nią czerwoną drażetkę, M&Ms`a itp. Do lukru dajemy 1 łyżeczkę kakao, mieszamy. Przekładamy do foliowego woreczka, reklamówki lukier kakaowy, rysujemy oczka i rogi renifera. Gotowe!

Ciasteczka reniferki

Ciasteczka reniferki

Ciasteczka reniferki

Przepis na wypiek… ot tak… prosto z serca!

Print Friendly

O mnie - Asia

Zobacz również

fitszarlotka4

Fit, zdrowa szarlotka!

Przygotowywałam już masę szarlotek: klasyczną, z bezą, z budyniową pianką, bez jajek, na serku homogenizowanym, z pianką kisielową. Jednak ...