Strona Główna / Obiady / Dania jarskie / Chlebki naan z patelni

Chlebki naan z patelni

Chlebki Naan to pieczywo, które w Indiach przygotowuje się w glinianych piecach, jednak coraz więcej osób smaży je na patelni. Miękkie, pełne smaku płaskie chlebki, które są idealnym dodatkiem do zup, sosów czy sałatek. Przygotowywaliśmy je ostatnio z Sylwią Ładygą na warsztatach kuchni orientalnej i tak mi posmakowały, ze postanowiłam, że wykonam je jeszcze raz!

Są bardzo łatwe do zrobienia do zrobienia. Ważne, aby jak każde drożdżowe ciasto porządnie wyrobić aby było elastyczne i mięciutkie. Bardzo szybko znikają z talerzy i uważam, że najlepsze są jeszcze te cieplutkie. Chociaż został nam jeden na drugi dzień i był równie smaczny. Troszkę przypominają popularne pity, których używa się do przygotowania kebabów.

Tradycyjnie nie wałkuje się go, lecz rozklepuje  i rozciąga, aż będzie miał minimum kształt dłoni. Lepiej go rozciągnąć w dłoni jak ciasto na pizzę niż wałkować. Podczas smażenia należy je smarować rozpuszczonym masłem np. za pomocą pędzelka kuchennego.

Przepis na: Chlebki naan z patelni

Składniki:

  • 3,5 szklanki mąki
  • 7g suszonych drożdży
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1/ szklanki cukru
  • 3 łyżki mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki soli
  • 100 ml roztopionego masła

Wykonanie:

Drożdże zalewamy ciepłą wodą, mieszamy do rozpuszczenia. Po 10 minutach dodajemy jajko, sól, cukier, mleko i odrobinę mąki. Zagniatamy stopniowo dosypując resztę mąki. Przekładamy do wysmarowanej tłuszczem miski i zostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką. Po tym czasie dzielimy ciasto na kuleczki i układamy do obsypanej mąką stolnicy.

Patelnię grillową rozgrzewamy, lekko smarujemy masłem, układamy rozciągnięte w dłoniach placki i smażymy około 2-3 minut z każdej strony. Każdą stronę przed smażeniem smarujemy masłem – naprzemiennie. Smacznego!

Chlebki naan

Chlebki naan

Print Friendly, PDF & Email