Chlebki naan

4.7/5 (228 ocen)
Chlebki naan przepis

Chlebki Naan to pieczywo, które w Indiach przygotowuje się w glinianych piecach, jednak coraz więcej osób smaży je na patelni. Miękkie, pełne smaku płaskie chlebki, które są idealnym dodatkiem do zup, sosów czy sałatek. Ja zazwyczaj przygotowuję chlebki naan do pikantnego curry z kurczakiem (klik) czy nawet do zupy gulaszowej. Coś pysznego

Chlebki naan są bardzo łatwe do zrobienia. Ważne, aby jak każde drożdżowe ciasto porządnie wyrobić, aby było elastyczne i mięciutkie. Chlebki naan bardzo szybko znikają z talerzy i uważam, że najlepsze są jeszcze te cieplutkie, ściągnięte prosto z patelni. Chociaż szczerze mówiąc zostało mi ostatnio kilka sztuk chlebków na drugi dzień i były równie smaczne. Troszkę przypominają w smaku popularne pity, których używa się do przygotowania kebabów.

Przepis na: Chlebki naan

Składniki:

Rozczyn:

  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 15 g świeżych drożdży lub 7g suszonych
  • 50 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka cukru

Ciasto:

  • 450 g mąki pszennej
  • 3/4 szklanki letniej wody
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego (ja użyłam gęstego)
  • 1 płaska łyżka soli
  • 2 płaskie łyżki masła miękkiego lub oleju
Wyślij emailem

Jak zrobić chlebki naan?


Krok 1

naan przepis

Zaczynamy od rozczynu. W miseczce mieszamy 15 g świeżych drożdży, 50 ml letniej wody, 1 łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut.

Po tym czasie do większej miski wsypujemy 450 g mąki pszennej, płaską łyżkę soli, 2 łyżki miękkiego masła lub oleju, 3/4 szklanki letniej wody, przygotowany wcześniej rozczyn i 1/2 szklanki jogurtu naturalnego. Całość wyrabiamy w robocie kuchennym lub na stolnicy. Zostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką.


Krok 2

ciasto drożdżowe

Po tym czasie dzielimy ciasto na kuleczki i układamy do obsypanej mąką stolnicy. Lepiej je rozciągnąć dłońmi niż wałkować, jednak jest to dowolne.


Krok 3

ciasto drożdżowe

Patelnię nieprzywierającą lekko smarujemy masłem, układamy rozciągnięte w dłoniach placki i smażymy na małym ogniu przez około 2-3 minut z każdej strony. Smacznego!


Chlebki naan

Chlebki naan

Chlebki naan

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 228

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
18 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Wiktoria
Wiktoria
5 godzin temu

Z ciasta po połączeniu składników wychodzi straszna breja. Musiałam dosypać sporą ilość mąki. I tak, dodałam 3/4 (trzy czwarte) szkl mąki a nie 3 czy 4 szklanki.

Julka
Julka
4 dni temu

Wyszły przepyszne ! 🤤

Patrycja
Patrycja
2 miesięcy temu

Chlebki wyszły przepyszne. Super miękkie i delikatne. Cała rodzina się zajadała. Przepis idealny! Dziękuję.☺️

Przemysław
Przemysław
5 miesięcy temu

Z tych proporcji w przepisie ciasto wychodzi tak rzadkie że trzeba tonę mąki dosypać. Nie mówić o tym że nie wlałem całej wody. Wszystko robione z wagą. Jak dla mnie przepis do poprawy

Wiki
Wiki
16 dni temu
Reply to  Przemysław

Mam ten sam problem .
Wszystko zgodnie z przepisem a ciasto okropnie rzadkie

Julia
Julia
10 miesięcy temu

Czy do rozczynu zamiast świeżych drożdży, mogę użyć tych w proszku? 🙂

Michał
Michał
1 rok temu

W przepisie jest rozczyn. Później nie pojawia się on przy dodawaniu do ciasta. Robiłem wg przepisu – wyszła mi mokra papka😭

xMoniaxx
Monia
1 rok temu

Kolejny przepis odhaczony , chlebek przepyszny ! U nas z szynką i sałata wygrywa 😅

IMG_20221110_174127307~2.jpg
Justyna
Justyna
1 rok temu

Czy jest szansa na proporcje całkowicie w gramach, a nie na szklanki?

Agnieszka Grzelaz
Agnieszka Grzelaz
3 lat temu

ależ one są przepyszne! bardzo często je robię, czasami do ciasta wrzucam szczyptę kminku 🙂