Strona Główna / Słodkości / Bez pieczenia / Batoniki owsiane (bez pieczenia)

Batoniki owsiane (bez pieczenia)

Lubicie batoniki owsiane jako smaczną, pożywną przekąskę? Jeżeli lubicie je pochrupać jak ja to mam dla Was świetny przepis na proste batoniki na bazie płatków owsianych błyskawicznych z otrębami, wiórkami kokosowymi, zmielonymi orzechami, czekoladą! 🙂 Wykonasz je w max 15 minut, reszta to niestety ich chłodzenie w lodówce (wiem ja też tego nie lubię jak mam czekać na coś pysznego! 🙁 ) Kiedy już wytrzymacie ten ciągnący się w nieskończoność czas to dostaniecie za to pyszne batony, które łatwo się kroją, fajnie smakują i są wykonane przede wszystkim SAMODZIELNIE- co mnie zawsze najbardziej cieszy.

Przepis na: Batoniki owsiane (bez pieczenia)

  Łącznie: 15 min + chłodzenie

 Liczba porcji: 8

Składniki:

  • 240 g płatków owsianych
  • 40 g otrębów owsianych
  • 120 ml miodu
  • 60 g masła
  • 40 g wiórków kokosowych
  • 30 g zmielonych orzechów
  • 4 kostki mlecznej czekolady

Dodatkowo:

  • polewa mleczna: 3-5 kostek mlecznej czekolady z 1-2 łyżkami mleka
  • polewa z białej czekolady: 3-5 kostek białej czekolady z 1-2 łyżkami mleka
Batoniki owsiane
Krok 1 

Płatki owsiane opcjonalnie można podprażyć wcześniej parę minut na suchej patelni aby były później fajnie chrupiące- u mnie zostało to pominięte. Wszystkie sypkie składniki mieszamy za pomocą łyżki z rozpuszczonym masłem, miodem. Masa ma być bardzo gęsta, zwarta, gdy będzie zbyt sypka to trzeba dodać odrobinę więcej miodu aby ją zlepić.

Batoniki owsiane
Krok 2

Przekładamy masę do keksówki (aby się później łatwiej kroiło). Ugniatamy bardzo porządnie łyżką aby je jak najmocniej złączyć- gdy za słabo je ugnieciesz to później po rozkrojeniu będą sypkie, rozwalały się w rękach po ukrojeniu. Przygotowujemy obie polewy (można to pominąć), czyli rozpuszczamy czekolady w kąpieli wodnej z mlekiem lub po prostu w mikrofali. Chłodzimy w lodówce najlepiej całą noc lecz w sumie wystarczy min. 2 godziny lub gdy już bardzo Ci się spieszy to na 30 min do zamrażalnika. Gdy zdecydujesz się na polewę to polecam chłodzić batoniki te dwie godziny, polać je czekoladami i później znowu do lodówki aby czekolada stwardniała. Smacznego!

Batoniki owsiane

Batoniki owsiane

Batoniki owsiane

Print Friendly, PDF & Email