Strona Główna / Przepisy na Boże Narodzenie / Barszcz na żeberkach z wolnowaru

Barszcz na żeberkach z wolnowaru

Barszcz czerwony na żeberkach, który można przygotować na domowym zakwasie buraczanym jest to mistrzostwo świata w zimny dzień. Jest kwaśny, aromatyczny i idealnie przyprawiony. Taki barszcz można przygotować nie tylko na święta, lecz również w każdy zwykły dzień. Do niego idealnie pasują paszteciki czy krokiety.

Barszcz przygotowałam przy użyciu wolnowaru Crock-Pot z powłoką Dura Ceramic.

Przepis na: Barszcz na żeberkach z wolnowaru

Składniki:

  • 3 l wody
  • 400 g żeberek
  • 4 buraki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ząbki czosnku
  • 400 ml zakwasu buraczanego
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Do misy wolnowaru wkładamy żeberka, zalewamy połową wody (1,5 l), gotujemy przez 30 minut (przy ustawieniu 2). Po tym czasie dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, przyprawiamy solą, pieprzem. W tym czasie kroimy na mniejsze kawałki marchewki, pietruszkę oraz buraki. Do zupy wrzucamy pokrojone warzywa, czosnek, zakwas buraczany, dolewamy pozostałą wodę, przyprawiamy. Gotujemy ponownie przez 1 godzinę (ustawienie 2).

*wpis powstał przy współpracy partnerskiej z firmą DLF Sp. z o.o. 

Print Friendly, PDF & Email