Barszcz czerwony

Barszcz czerwony to jest to co za mną chodziło od jakiegoś czasu. Nie wiem dlaczego, ale u mnie w domu przyrządza się go głównie na święta, a powinno zdecydowanie częściej bo jest naprawdę bardzo dobry, a jedząc go z pasztecikiem, bądź z uszkami staje się bardzo sycącym daniem.

Przepis na: Barszcz czerwony

Składniki:

  • 4 l wody
  • 250 ml zakwasu buraczanego
  • 4 buraki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki vegety
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
Barszcz czerwony
Krok 1 

W większym garnku nalewamy wodę, wsypujemy vegetę, natkę pietruszki, gotujemy.

Barszcz czerwony
Krok 2 

Do wywaru dodajemy umyte, obrane i pokrojone na mniejsze części buraki, dodajemy również pozostałe składniki, gotujemy na małym ogniu przez 1,5 godziny.

Barszcz czerwony
Krok 3 

Po tym czasie powinniśmy już mieć wyrazisty, czerwony kolor. Zupę jeszcze doprawiamy według smaku. Smacznego!!!

Barszcz czerwony

 

Barszcz czerwony

 

 

Print Friendly

O mnie - Asia

Zobacz również

makaron5

Rosół z domowym makaronem

Jeżeli miałabym odpowiedzieć jaka zupa najbardziej kojarzy mi się z niedzielnym obiad to od razu odparłabym, że rosół. ...

5 Komentarze

  1. Witam imienniczkę! :)

    Uwielbiam czerwony barszcz, odkąd jestem „na swoim” często robię z jakimś pieczonym pierogiem, pasztecikiem, lub drożdżowymi bułeczkami na obiad lub kolację :) Jedynie wegety nie używam, ale od czasu do czasu takie ułatwienie, czemu nie :)

  2. Uwielbiam taki barszcz ;D

  3. W moim rodzinnym domu nigdy się barszczu nie podawało. Była zupa grzybowa :) Ale ten barszczyk jest bardzo zachęcający :)

  4. Magdalena Laskowska

    Ja robię paszteciki do barszczu :) i zdecydowanie taki wolę

  5. Oooo barszczyk! U mnie rowniez obowiązkowo musi byc na wigilijnym stole 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *