Strona Główna / Słodkości / Bez pieczenia / Bananowiec (bez pieczenia)

Bananowiec (bez pieczenia)

Nie ma to jak ciasto mocno owocowe bez pieczenia w takie ciepłe dni jak teraz. Polecam Wam pyszny bananowiec z winogronowym akcentem na jego wierzchu. Jest niesamowicie smaczne i banalnie proste. Serio! Wątpię żeby ktoś mógł mieć problem z jego wykonaniem. Wiem, że niektórzy mają różne nieprzyjemne sytuacje z żelatyną, więc użyłam tu jedynie galaretki, które powinny jeszcze bardziej usprawnić cały przepis, aby każdemu wyszedł 🙂

Przepis na: Bananowiec (bez pieczenia)

Składniki:

Masa bananowa:
  • 700g gęstego jogurtu bananowego
  • 3 średnie banany
  • 3 galaretki cytrynowe
  • 400 ml gorącej wody
Galaretka:
  • 2 galaretki agrestowe
  • 600 ml gorącej wody
  • 600g zielonych winogron

Dodatkowo:

  • większa paczka herbatników typu petitki
Bananowiec
Krok 1 

Spód blaszki (moja o wymiarach 18×28 cm) wykładamy herbatnikami.

Jogurty w temp. pokojowej (polecam je wyciągnąć godzinkę szybciej z lodówki).

Galaretki cytrynowe rozprowadzamy w gorącej wodzie, schładzamy do temperatury pokojowej. Następnie miksujemy z jogurtem, wrzucamy banany pokrojone w kosteczkę, delikatnie mieszamy. Całość wkładamy do lodówki, kiedy będzie miała konsystencję gęstej śmietany wylewamy ją na herbatniki, wkładamy do lodówki, aby zgęstniała.

Bananowiec
Krok 2

Gdy masa będzie już odpowiednio stężała, wtedy nakładamy drugą warstwę herbatników. Galaretki agrestowe rozpuszczamy we wrzątku, schładzamy, kiedy zaczną tężeć, wykładamy je na wypestkowane zielone winogrona. Całość chłodzimy np. całą noc w lodówce. Smacznego!

Bananowiec

Bananowiec

Bananowiec

Print Friendly, PDF & Email