Babka pomarańczowa

Szczerze mówiąc to nigdy nie byłam jakąś wielką fanką babek. U mnie na święta wielkanocne nigdy się ich nie robiło, tylko serniki więc jakoś nie miałam okazji aby się do nich przekonać. Stary przepis na babkę piaskową cytrynową zmodyfikowałam na babkę pomarańczową, która muszę przyznać, że wyszła super! Wilgotna, mięciutka a jeszcze ciepła rozpływa się w ustach J Dodałam do niej wyciśnięty sok z połówki pomarańczy, troszkę pokrojonej skórki pomarańczowej i do lukru też kilka kropli z wyciśniętej pomarańczki-  no aromat i smak to ma niesamowity. Urosła ładnie, nie opadła, kroi się elegancko- nic tylko piec częściej. Teraz wypada kupić formę z kominem skoro wkońcu się do babek przekonałam.

Przepis na: Babka pomarańczowa

Składniki:

  • 200 g masła
  • 240 g mąki
  • 4 jajka
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ pomarańczy
  • Szczypta soli

Lukier:

  • ½ szklanki cukru pudru
  • 1-2 łyżek soku z pomarańczy
  • 2 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej
Babka pomarańczowa
Krok 1 

Roztapiamy masło w rondelku i odstawiamy aby ostygło.

Babka pomarańczowa
Krok 2 

Żółtka oddzielamy od białek. Białka miksujemy ze szczyptą soli, odstawiamy.

Babka cytrusowa
Krok 3

Żółtka miksujemy z cukrem, dodajemy przestudzone masło, mąkę, proszek do pieczenia, mieszamy.

Babka cytrusowa
Krok 4

Wyciskamy sok z ½ pomarańczy (powinno wyjść około ½ szklanki soku)  i wlewamy do naszej masy jajecznej.Skórkę pomarańczową z połówki pomarańczy kroimy drobno i również wsypujemy do masy.

Babka z pomarańczą
Krok 5

Na końcu dodajemy ubite białka i mieszamy na niskich obrotach miksera.

Babka z pomarańczą
Krok 6

Przekładamy do foremki ( u mnie foremka kek sówka) wysmarowanej tłuszczem.  Piec 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzoną babkę wyjmujemy z foremki, przygotowujemy lukier i polewamy nim babkę. Jak lukier zastygnie to można ją pokroić.

Babka pomarańczowa

Babka

Babka pomarańczowa

Babka pomarańczowa

Print Friendly, PDF & Email